Bostadslarm utan abonnemang – fördelar och nackdelar

En av de viktigaste sakerna du måste bestämma dig för när du skaffar ett bostadslarm är om du vill ha ett larm med eller utan abonnemang.

Vad som blir billigast beror mycket på vilket system du väljer, men nedan har vi sammanfattat några av de viktigaste fördelarna och nackdelarna med att köpa ett larmsystem utan abonnemang, i stället för ett som är kopplat till en väktartjänst:

Fördelar:

1: Ingen månadskostnad

Om du har råd att betala hela bostadslarmet med en gång slipper du en månadskostnad när du köper ett larmsystem utan abonnemang.

2: Skräddarsytt

Det är i större grad möjligt att köpa enskilda komponenter till ett eget larmsystem, eftersom bostadslarmleverantörer med väktartjänst ofta säljer paketlösningar. Detta har visserligen ändrat sig en del under de senaste åren, och nu kommer även många abonnemang med valfria komponenter.

Montering
Bostadslarm utan abonnemang kan passa för dem som vet exakt vad de behöver och är tillräckligt tekniskt kunniga för att hålla koll på att utrustningen fungerar korrekt. Kom ihåg att installation och underhåll fortfarande bör göras av en fackman.

Nackdelar:

1: Höga uppstartskostnader

När du köper ett inbrottslarm utan abonnemang måste du inledningsvis betala en betydligt högre summa.

2: Installation

Medan installationen ofta är billig eller till och med gratis för ett larmsystem kopplat till en väktartjänst är detta något du antingen måste göra själv eller betala en installatör för när du köper ett privat bostadslarm.

3: Ingen annan som vaktar

Om larmet inte är kopplat till en larmcentral vilar hela ansvaret på dig om något skulle hända, även när du är på semester. Du förlorar mycket av avskräckningseffekten när du informerar potentiella inbrottstjuvar om att ditt hem är larmat, om du inte kan visa att det är kopplat till en väktarcentral.

4: Längre responstid vid brand och inbrott

Ett bostadslarm med abonnemang inkluderar ofta fotodetektorer som skickar bilder när larmet utlöses. Med 24 timmars väktartjänst garanteras du att polis eller brandkår omedelbart informeras om att en brand eller ett inbrott kan verifieras med bilder.

5: Service och underhåll

Beroende på vem du köper av har du vanligtvis en garantitid på bostadslarm utan abonnemang, men du måste hålla koll på att systemet fungerar som det ska, och reklamationen är ofta mer tidskrävande än om ett företag driver larmet och ansvarar för det.

6: Risken för att det blir föråldrat

Om du köper ditt egen larm kan det vara föråldrat om några år och du måste köpa nytt. Håll åtminstone koll på företaget du köper det av, så att du inte riskerar att det har lagt ner inom några år och du inte längre kan köpa reservdelar och liknande.

Rekommendation:

Om du vill få offerter på billiga bostadslarm kopplade till väktarföretag, så att du kan jämföra dessa med priset på bostadslarm utan abonnemang, kan du göra det her.