Det finns många typer av larm. Det är viktigt att vara påläst och känna till alla alternativ, för att hitta larmlösningen som passar dig bäst.

Bostadslarm utan abonnemang – fördelar och nackdelar

En av de viktigaste sakerna du måste bestämma dig för när du skaffar ett bostadslarm är om du vill ha ett larm med eller utan abonnemang.

Är det bäst att äga sitt eget larm, eller är det värt att betala för ett abonnemang? Vi har sammanfattat några av de viktigaste för- och nackdelarna med att köpa ett larmsystem utan abonnemang, i stället för ett som är kopplat till en larmcentral.

Fördelar:

Ingen månadskostnad

Genom att betala en fast summa för hela larmsystemet undgår man att betala för larmet varje månad. Det förutsätter att man har råd att betala en större engångskostnad.

Skräddarsytt

Möjligheterna att köpa enskilda komponenter till ett eget larmsystem är större, eftersom larmabonnemangen ofta säljer paketlösningar. Detta har visserligen ändrat sig en del under de senaste åren, och nu kommer även många abonnemang med valfria komponenter.

Montering
Bostadslarm utan abonnemang kan passa för dem som vet exakt vad de behöver och är tillräckligt tekniskt kunniga för att hålla koll på att utrustningen fungerar korrekt. Kom ihåg att installation och underhåll fortfarande bör göras av en fackman.

Nackdelar:

Höga uppstartskostnader

När du köper ett inbrottslarm utan abonnemang måste du inledningsvis betala en betydligt högre summa.

Installation

Med ett abonnemang följer ofta installationen med gratis eller till kraftigt nedsatt pris i paketlösningen. Köper man sitt eget larmsystem tillkommer kostnaden för att anlita en installatör, om man inte kan göra det själv.

Ingen annan som vaktar

Om larmet inte är kopplat till en larmcentral vilar hela ansvaret på dig om något skulle hända, även när du är på semester. Du förlorar mycket av avskräckningseffekten om du inte kan visa att larmet är kopplat till en väktarcentral. Med ett abonnemang bevakas hemmet dygnet runt av larmcentral, oavsett var du befinner dig.

Längre responstid vid brand och inbrott

Ett bostadslarm med abonnemang inkluderar ofta fotodetektorer som skickar bilder när larmet utlöses. Med 24 timmars väktartjänst garanteras du att polis eller brandkår omedelbart informeras när en brand eller ett inbrott upptäcks av övervakningskamerorna.

Service och underhåll

De flesta larmsystem som kan köpas utan abonnemang har en garantitid, men det är ditt ansvar att se till att det fungerar som det ska. Reklamationer an också vara mer komplicerade än om ett företag driver och ansvarar för larmet.

Risk för att det blir föråldrat

Köper du ditt eget larmsystem finns det en risk att det kan bli utdaterat. Försäkra dig om åldern på modellen och att företaget inte kommer att lägga ner sin verksamhet så att det inte längre går att få tag i reservdelar.

Rekommendation:

Om du vill få offerter på billiga bostadslarm kopplade till väktarföretag, så att du kan jämföra dessa med priset på bostadslarm utan abonnemang, kan du göra det här.

Populära städer