Värmebölja = Inbrottsvåg: Vidta försiktighetsåtgärder i sommarvärmen

Sommaren är en tid då det gäller att vara extra uppmärksam på inbrottstjuvar, och tyvärr har många blivit utsatta för oönskade besök under de senaste månaderna.

Detta måste du tänka på i det fina vädret

När det är så varmt som det är nu väljer många att ha öppna fönster för att få in lite frisk luft. Inbrottstjuvar är i huvudsak mobila och opportunistiska, och ett öppet, obevakat fönster är ett av de klassiska ställena en tjuv kan ta sig in.

Vad många inte tänker på är att även om det öppna fönstret inte är på markplan, har ofta antingen grannen eller du själv en olåst stege i trädgården, och då är det inte svårt att lägga ihop två och två för inbrottstjuven.

Vidta försiktighetsåtgärder

Det är naturligtvis så att många tjuvar slår till när de som bor i huset är borta på semester eller ute och reser en helg.

Förutom att skaffa inbrottslarm är det smart att vidta några försiktighetsåtgärder som gör det mindre uppenbart att ingen är hemma. De flesta är nog vana vid att be grannen om att hämta posten, men här kommer en liten lista med lite mer okända tips som kan hjälpa till att sänka inbrottsrisken när du är bortrest:

  • Be grannen slänga lite sopor i soptunnan när han hämtar posten. På samma sätt som en full brevlåda är en tom soptunna en signal till tjuven om att det är öppet hus.
  • Låt några trädgårdsredskap ligga kvar utomhus så att det ser ut som om du är mitt i ett trädgårdsarbete. Se bara till att de inte är värda att stjäla!
  • På samma sätt kan det vara smart att låta saker stå framme i bostaden, så att det ser ut som om folk är hemma. Något så enkelt som en kaffekopp på bordet kan hjälpa till.
  • Tänd några lampor i bostaden och – om du ska vara borta länge – få någon att komma och ändra belysningen då och då.