Bostadslarm och husdjur: Så får du ett larm som är husdjurssäkert

Har du både larm och husdjur? Detta behöver du veta.
Katt og boligalarm
Katter er glad i å bevege seg høyt og lavt i huset, så det er viktig å ha en sensor på boligalarmen som tar hensyn til dette.

Använd rätt inställning

Först och främst bör man vara medveten om att de flesta moderna bostadslarm levereras med två olika inställningar:

Den första inställningen kallas skalskydd och innebär att endast larm på ytterdörrar och fönster aktiveras. Skalskyddet är lämpligt att använda när du eller dina barn är hemma. Du kan t.ex. sätta på det när du ska sova, men vill kunna gå på toaletten utan att aktivera larmet.

Den andra inställningen aktiverar även sensorer inuti huset så att ingen kan röra sig i huset utan att utlösa larmet.

Många med husdjur undrar såklart om de kan ha den säkraste inställningen när de är ute, utan att katten eller hunden sätter i gång larmet.

Det är viktigt att ha koll på detta, inte bara för att en onödig larmaktivering kan besvära grannarna m.m., men också för att larmet är mycket högljutt och kan skada dina husdjurs hörsel om det är i gång länge när du är inte är hemma.

Hund og boligalarm
Se till att din hund inte skadar hörseln på grund av bostadslarmet

Köp ett larm med rätt sensor

På äldre bostadslarm gjordes sensorn husdjurssäker genom att man ställde in var larmet aktiverades.

Det fungerade bra så länge husdjuret höll sig på golvnivå, men särskilt de med katter är smärtsamt medvetna om att det inte är många katter som håller sig på mattan hela dagen.

Med det systemet var det tillräckligt att katten hoppade upp på en stol för att utlösa larmet, och det är förstås inte särskilt husdjurssäkert.

Viktbaserad inställning

Lyckligtvis har det kommit ny teknik där känsligheten baseras på djurets vikt. Detta har till stor del blivit en del av larmföretagens standardpaket, men det är värt att dubbelkolla, särskilt om du ska köpa ett bostadslarm utan abonnemang.

Husdjur upp till 35 kg kan undantas från att sätta i gång larmet med denna typ av teknik, och samma sak gäller små barn.

Vissa larmsystem har också en funktion där man kan stänga av och sätta på husdjurskänsligheten, så att du kan ställa in larmet till att vara som mest känsligt när du är på semester, om du har någon som passar din hund medan du är borta.