Att öka trygghetskänslan med ett anpassat bostadslarm för alla familjemedlemmerna är viktigt för de flesta.

Bostadslarm och husdjur – så får du ett husdjurssäkert larm

Har du både larm och husdjur? Detta behöver du veta.
Katt och bostadslarm
Katter gillar att röra sig både högt och lågt i huset, så det är viktigt att ditt bostadslarm har en sensor som tar hänsyn till detta.

Använd rätt inställning

Äldre larmsystem hade bara en inställning – att reagera på rörelser inne i huset, eller då larmkretsen i fönster och dörrar bröts då larmet var aktiverat. Dagens moderna bostadslarm har utvecklats och har för det mesta två olika inställningar.

Den första inställningen kallas skalskydd och innebär att endast larm på ytterdörrar och fönster aktiveras, ite rörelser inne i huset. Skalskyddet är lämpligt att använda när du eller dina barn är hemma. Du kan t.ex. sätta på det när du ska sova, men vill kunna gå på toaletten utan att aktivera larmet.

Den andra inställningen aktiverar även sensorer inuti huset så att ingen kan röra sig i huset utan att utlösa larmet.

Vissa larm har också utvecklats med särskilda inställningar för husdjur. Syftet är att kunna aktivera rörelsesensorerna, inte bara skalskyddet, när bara husdjuren är hemma. För husdjursägare är det viktigt att känna till larmets möjligheter, ifall de kan ha den säkraste inställningen utan att katten eller hunden sätter i gång larmet.

Det är viktigt att ha koll på detta, inte bara för att en onödig larmaktivering kan besvära grannarna och få vaktsällskap att rycka ut i onödan. Falsklarm utlösta av husdjuren kan också skada dina husdjurs hörsel om det är igång länge när du är inte är hemma.

Hund och bostadslarm
Se till att din hund inte skadar hörseln på grund av bostadslarmet

Köp ett larm med rätt sensor

På äldre bostadslarm gjordes sensorn husdjurssäker genom att man ställde in var larmet aktiverades.

Det fungerade bra så länge husdjuret höll sig på golvnivå, men särskilt de med katter är smärtsamt medvetna om att det inte är många katter som håller sig på mattan hela dagen.

Med det systemet var det tillräckligt att katten hoppade upp på en stol för att utlösa larmet, och det är förstås inte särskilt husdjurssäkert.

Viktbaserad inställning

Lyckligtvis har det kommit ny teknik där känsligheten baseras på djurets vikt. Detta har till stor del blivit en del av larmföretagens standardpaket, men det är värt att dubbelkolla, särskilt om du ska köpa ett bostadslarm utan abonnemang.

Husdjur upp till 35 kg kan undantas från att sätta i gång larmet med denna typ av teknik, och samma sak gäller små barn.

Vissa larmsystem har också en funktion där man kan stänga av och sätta på husdjurskänsligheten, så att du kan ställa in larmet till att vara som mest känsligt när du är på semester, om du har någon som passar din hund medan du är borta.

Vill du ha offert på ett husdjurssäkert bostadslarm kan du först jämföra vad som är bäst för dig – helt kostnadsfritt här.

Populära städer