En familj med hemlarm äter frukost i säkerhet och trygghet.

Artiklar om larm och säkerhet för hemmet

Med mer kunskap om hemlarm blir det lättare att ta ett bra beslut för din egen bostad. Här hittar du artiklar om alltifrån hur rörelsedetektorn är uppbyggd till hur hemlarmen hanterar husdjuren.

Hoppa till en kategori direkt:

Så funkar hemlarmet | Inför köpet | Olika typer av larm | Tips, tricks och guider

Så funkar hemlarmet

Symboler för rörelsedetektor, magnetkontakt och glaskrossdetektor framför illustration av hus med sköld framför.
Så skyddar hemlarmet mot inbrott

Ett larm håller outtröttligt vakt när du inte är hemma. De olika komponenterna i ett larmsystem har betydligt bredare repertoar än mänskliga sinnen när de jobbar. Här går vi igenom hur det fungerar.

Rökdetektor.
Brandlarm – detektorerna som räddar liv

Ett brandlarm bör vara lika standard i ett hem som kylskåpet. Det finns otaliga exempel på hur brandlarm räddar liv och dessutom förhindrar att bostaden brinner ner. Här är några saker att tänka på.

Ett trygghetslarm runt en persons handled
Skillnaden mellan paniklarm och trygghetslarm

Trygghetslarm och paniklarm är båda larm som används i hemmet för den personliga tryggheten. De kan lätt förväxlas, men det är egentligen stor skillnad på de två larmtyperna. Lär dig skillnaden mellan begreppen här.

Kvinna med surfplatta styr sitt trådlösa hemlarm.
Trådlöst eller trådbundet larm?

De trådlösa larmlösningarna har idag tagit över marknaden, men just ditt val av larm behöver inte vara självklart. Både trådlösa och trådbundna larm har sina för- och nackdelar som bör vägas mot varandra innan du väljer det rätta larmet till ditt hem.

Larmkamera i vardagsrum och mobil som visar övervakningsbilder.
Jämför de nya moderna hemlarmen

Att skaffa larm handlar inte bara om att göra det svårare för tjuven. Med ett modernt larmsystem kan du se vad som händer i lägenheten via mobilen, koppla brandlarmet direkt till larmcentralen och styra belysningen.

Mast för mobilnät.
Vad är GSM-larm och hur fungerar det?

Det kabelstyrda hemlarmet har alltmer fått ge vika för trådlösa larm. En populär form av trådlösa larm är GSM-larm. Ett GSM-larm har ett sim-kort och använder mobilnätet för att skicka information från bostadens larmcentral.

Hand håller mobiltelefon i modernt kök med överliggande illustration av styrning av olika delar av huset.
Smarta larm för smarta hem

Visste du att de nya bostadslarmen kan övervaka både elförbrukning och inomhustemperatur, stänga av vatten eller se vem som ringer på dörren – allt genom din smartphone? Det moderna hemlarmet är mer än bara ett inbrottslarm.

Kvinna använder app i mobilen för att låsa ytterdörren.
Styr ditt hem med mobilen

Alla moderna larmsystem kan idag styras av en app i mobilen. Det ger dig allt fler möjligheter att även styra andra funktioner i hemmet än bara inbrottslarmet och ger dig betydligt bättre kontroll. Om du glömmer att larma på när du lämnar huset kan du alltid göra det via mobilen.

Eluttag med strömadapter från ett larm inkopplat.
Fungerar larm utan ström?

Vad händer egentligen med ditt larm vid strömavbrott? Kan tjuven enkelt förbigå larmet genom att kapa strömmen? Och hur får larmsystemet och de olika komponenterna sin ström? Här reder vi ut frågor om larm, strömavbrott och strömförsörjning.

Inför köpet

Ett barn använder hemmets dörrlås och hemlarm.
Välj rätt hemlarm – 10 saker att tänka på

Du har förmodligen redan kommit fram till att ett hemlarm är en bra investering, men du kanske fortfarande funderar på vilket hemlarm du ska välja. För att hjälpa dig på traven har vi tagit fram en lista över saker som kan avgöra om ditt hemlarm blir ett lyckat köp.

En man använder knappsatsen på ett hemlarm.
Hur mycket kostar ett hemlarm?

Att investera i ett ordentligt larmsystem kan ge trygghet och minska risken för inbrott och brand. Fastän de flesta tycker att det är värt kostnaden kan du undgå att betala mer än nödvändigt, med lite mer kunskap. Vi har gått igenom vad det är som ofta höjer kostnaden.

Glad familj med hemlarm.
Varför investera i hemlarm?

Att skaffa ett hemlarm kan vara en stor investering, och därför är det viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra. Det finns tillvalsfunktioner som potentiellt kan rädda liv och minska risken för skador på huset. Här är en sammanfattning av de viktigaste argumenten för att skaffa larm.

En man och en gravid kvinna sitter bakåtlutade och bekvämt i en soffa.
Få billigare hemförsäkring med hemlarm

Ett hemlarm som löser ut stressar tjuven och gör att skadorna efter ett inbrott blir mindre och att färre saker stjäls. Många försäkringsbolag erbjuder därför rabatt på hemförsäkringen om du skaffar hemlarm.

Hantverkar testar ett larm genom att trycka på centralenhetens knappar.
Vad innebär det att en larminstallatör är godkänd?

I Sverige finns det flera olika kontrollsystem för larmbranschen. Det är förstås bra eftersom det hjälper dig att hitta ett seriöst larmbolag, men de olika certifieringarna kan vara förvirrande. Här reder vi ut hur det fungerar.

Kvinna vid köksbordet dricker kaffe och tittar tryggt mot fönstret.
Har hem- och inbrottslarm någon effekt?

Det korta svaret är "ja", men kanske inte på det sätt många tror. Ett hemlarm stör tjuven och mildrar följderna av ett inbrott, men det är inte säkert att det är avskräckande. På samma sätt kan ett hemlarm inte stoppa en brand, men det förstärkta brandskyddet kan rädda liv.

Skylt för grannsamverkan framför villa och flerfamiljshus.
Grannsamverkan gör hemlarmet effektivare

När de boende inom ett område är aktiva, observerar och rapporterar, så märker tjuven det och väljer att dra vidare till något annat område. Arbetet med så kallad grannsamverkan har visat sig kunna få ner antalet inbrott i ett område kraftigt.

Två övervakningskameror riktade åt olika håll.
Regler för hemlarm med kameraövervakning

Om du vill installera en egen övervakningskamera finns det strikta regler för hur detta får göras. Du har rätt att sätta upp kameror på din egendom, men gör du det har alla som befinner sig på området rätt att veta att de övervakas.

Olika typer av larm

En kvinna i ett kök håller upp en vit kaffekopp och tittar utanför bilden.
Hemlarm
Rök under ett brandlarm i källare och två oroliga människor i oskärpa i fonden.
Brandlarm
Ett barn låser upp ett larm till en ytterdörr, en äldre kvinna står i bakgrunden och tittar glatt på.
Inbrottslarm
En person väljer inställningar i ett larmsystem.
Paniklarm
Hand håller mobiltelefon i modernt kök med överliggande illustration av styrning av olika delar av huset.
Smarta larm
En övervakningskamera i ett larmsystem.
Larm med kameraövervakning

Tips, tricks och guider

Brun cockerspaniel i fåtölj.
Hemlarm och husdjur – så får du ett husdjursvänligt larm

De flesta hemlarm använder sig av rörelsedetektorer som känner av rörelse i hemmet. Många tror därför att larm och husdjur är en dålig kombination – men det behöver det inte vara. Det enda som krävs är ett husdjursanpassat larm.

Barn använder knappsatsen på ett hemlarm.
Barn och hemlarm: Upplärning och tips

När du installerar ett hemlarm är det viktigt att du tar ett allvarligt samtal med dina barn om vikten av att inte dela larmkoder och larmbrickor med andra personer. Lär dig hur larm bör användas för att skapa största möjliga trygghet för dina barn.

En kvinna aktiverar ett hemlarm.
Hemlarm utan abonnemang – fördelar och nackdelar

När du skaffar ett hemlarm behöver du bestämma dig för om du vill ha ett med eller utan abonnemang. Vi har sammanfattat några av de viktigaste för- och nackdelarna med att köpa ett larmsystem utan abonnemang, istället för ett som är kopplat till en larmcentral.

Exteriör på svenska bostadsrätter och flerbostadshus.
Så ökar du brandsäkerheten i flerbostadshus

En brand i ett flerbostadshus eller en bostadsrättsförening kan få katastrofala följder. Det är därför extra viktigt att brandsäkerheten i byggnaden fungerar som den ska. En brand går inte alltid att förhindra – men det finns en rad saker du kan göra som minimerar brandrisken.

En man och en kvinna på bilsemester.
Minska inbrottsrisken under semestern

Ett inbrottslarm är inte alltid tillräckligt. Tjuvar är intresserade av lätta måltavlor, men med relativt enkla medel kan du minska risken för att ditt hus blir utsatt. Här är åtta förslag på hur du minskar risken för inbrott när du är på semester.

Svensk sommarstuga med larm.
Hemsäkerhet under sommaren

Sommaren är inte bara högsäsong för bad och ledighet, utan även inbrott. I sommarvärmen är det många som väljer att ha öppna fönster för att få in frisk luft, men du bör vara extra vaksam under årets varmaste månader. Detta bör du tänka på under sommaren.

En larmbricka hålls mot ett larmsystems manöverpanel.
Vilken larmaktivering: Kod, larmbricka eller app?

En av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du skaffar ett hemlarm är hur det ska aktiveras och inaktiveras. Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med olika former av larmaktivering, larmstyrning och larmkontroll.

Kritor och påskpynt i form av en kyckling ligger på ett bord med vit duk.
Så minskar du inbrottsrisken under påsken

Inbrottslarm är inte alltid ett tillräckligt skydd – och påsken är en av de helger då många reser bort. Det innebär att det är högsäsong för bostadsinbrott. Här får du tips som hjälper dig att skydda din bostad när du är bortrest.

Tre larmoperatörer som arbetar vid ett skrivbord, sedda ovanifrån.
Så fungerar larmcentraler kopplade till ditt larm

De flesta som har övervägt att skaffa hemlarm har hört ordet larmcentral användas, men det är inte alltid helt självklart vad begreppet innebär. I själva verket kan ordet ha två helt olika betydelser. Därför gäller det att förstå vad som menas och vad skillnaderna är. Vi reder ut begreppen lite närmare.

Få offerter på hemlarm