Kundservice

Här hittar du svar på dina undringar om tjänsten Larm.se, samt svar på vanliga frågor inför installationen av ett hemlarm.

Allmänt


Hur fungerar Larm.se?

Larm.se är en offerttjänst där du enkelt får kontakt med upp till tre intresserade installatörer av hemlarm nära dig. Att installera ett larm är ett stort inköp och genom att jämföra erbjudanden från flera företag säkerställer du att du inte betalar för mycket. Installatörerna vet att de konkurrerar med andra och ger dig sina bästa erbjudanden.

Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret. Vi väljer då ut maximalt tre företag som är intresserade av att få dig som kund. De kontaktar dig och du kan sedan tacka ja till ett erbjudande, eller tacka nej till alla. Tjänsten har inga bindningar och är helt kostnadsfri.

De larminstallatörer som har anslutit sig till Larm.se betalar oss en summa för att få dina kontaktuppgifter. Varken de eller vi använder dina kontaktuppgifter till något annat än att ge dig endast ett erbjudande på hemlarm. Tjänsten följer alla de regler om integritetsskydd och hantering av personuppgifter som finns.

Kostar det något att använda Larm.se?

Larm.se är en gratistjänst utan bindningar. Det enda det kostar dig är några minuter av din tid.

Larmbolagen betalar en fast summa för att få ta del av din förfrågan och möjlighet att konkurrera om dig som potentiell kund. Det gör att vi kan hålla det enkelt och kostnadsfritt för dig att få bra erbjudanden.

Jag vill bara jämföra priser på hemlarm, varför måste jag få erbjudanden på installation också?

Kostnaden för att installera ett hemlarm beror till stor del på förutsättningar i bostaden och önskemål kring vilken nivå på skydd man vill ha. Därför är direktkontakt med larmföretaget att föredra framför prislistor på olika larmprodukter och tjänster. Detta är den rakaste vägen att gå för dig som vill lösa ditt behov av ett hemlarm.

I direktkontakten med installatörer nära dig får du en samlad prisbild av vad larmet, installationen och ett eventuellt abonnemang kostar. Genom att du får kontakt med flera installatörer kan du också jämföra och på så sätt säkerställa att du får ett bra hemlarm till ett rimligt pris.

Här kan du läsa en översiktsartikel om ungefär hur mycket ett hemlarm kostar.

Vilka står bakom Larm.se?

Larm.se är helt oberoende av branschens aktörer. Vi är varken knutna till någon installatör eller branschorganisation. Larm.se är endast en marknadsplats där köpare och säljare av hemlarm kan mötas.

Tjänsten drivs av företaget Nettbureau som har liknande verksamhet i hela Skandinavien och delar av Europa. I Sverige driver vi bland annat tjänster som Värmepump.se, Solceller.nu, El.se och Mäklare.se. Liknande tjänster driver vi i till exempel Norge, Danmark och Spanien. Med över 10 års erfarenhet och ett egetutvecklat datahanteringssystem kan du känna dig trygg med att använda Larm.se.

Läs mer: Om Larm.seDin förfrågan på Larm.se


Jag har skickat in en förfrågan och fått besked om att larmbolag ska kontakta mig, men jag har inte hört något från någon. Vad ska jag göra?

Normalt tar det mellan en timme till två dagar innan företagen kontaktar dig. Om du inte har blivit kontaktad av någon installatör efter 2-3 arbetsdagar, kan du e-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så undersöker vi vad som har hänt.

Varför får jag bara erbjudanden från ett företag? Då kan jag ju inte jämföra!

Normalt sett blir du kontaktad av flera installatörer (dock maximalt 3 stycken). Ibland blir det inte så, vilket beror på att vi just då inte har tillräckligt många larmbolag som kan din förfrågan. Det kan hända att endast ett företag kontaktar dig. Du kan också få besked om att vi inte kunde hitta någon alls som passar dina behov.

Det är flera samverkande faktorer som påverkar detta. Det kan till exempel handla om att många bolag endast vill ge erbjudanden på hemlarm med abonnemang (utryckning).

Försök gärna igen efter någon månad. Då kan flera företag som passar dig ha anslutit sig till tjänsten.

Jag vill inte bli uppringd. Kan jag få skriftliga erbjudanden?

Om du bara är intresserad av skriftliga erbjudanden, kan du skicka e-post till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta detta, så informerar vi installatörerna. Då får du endast erbjudanden via e-post eller sms.

Jag ångrar att jag skickade in en förfrågan. Vad ska jag göra?

Om du har skickat in en förfrågan, men av något skäl ångrar dig, kan vi givetvis hjälpa till. Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så stryker vi din förfrågan. Du kommer då inte att bli kontaktad av någon.

Jag vill inte ha kontakt med en eller flera av de installatörer som ni uppgivit ska kontakta mig. Kan ni stryka den/dem?

Även om du redan har eller har haft kontakt med något av larmbolagen, är det stor chans att du får ett bättre erbjudande när de vet att du jämför med konkurrenterna.

Om du trots allt inte vill bli kontaktad av specifika företag kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta det, så stryker vi förfrågan till dem.

Måste jag använda en installatör via Larm.se om jag har använt tjänsten?

Nej, du är aldrig bunden till någonting när du använder Larm.se.

De erbjudanden du får kommer från seriösa installatörer i ditt närområde och det är ofta tillräckligt för att hitta rätt, men det står dig fritt att även kontrollera med andra företag.

Hjälper ni mig att välja installatör?

Nej, vi är en oberoende marknadsplats för larmtjänster. Vi kan inte lägga oss i processen mellan dig och installatörerna.

Däremot är Larm.se en bra hjälp på vägen. Du får på ett enkelt sätt kontakt med installatörer som är genuint intresserade av att hjälpa dig installera ett hemlarm. Diskutera dina behov med dem, jämför deras lösningar och gör ditt val.

Läs mer: 10 saker att tänka på. Några tips inför köpet av ett hemlarm.

Hur väljer jag installatör?

Inget företag tycker det är konstigt att du jämför flera och väljer ett av dem. Det är helt normalt. Om en hemlarmsinstallatör förstår att du inte jämför kan priset plötsligt bli högre.

Låt upp till tre installatörer kontakta dig för ett förutsättningslöst samtal om dina behov och möjliga lösningar. När du jämfört dem brukar ett bra val utkristallisera sig. Var noga med att kontrollera att allt ingår om du får en offert.

Läs mer: Godkänd larminstallatör. Om polisens intyg och olika certifieringar.Frågor om tjänstens omfattning


Jag vill inte ta emot erbjudanden, jag vill bara kunna jämföra priser på hemlarm, hur gör jag då?

Dagens hemlarm-system bygger i stor utsträckning på installatörer och olika abonnemangsformer. Att jämföra prislistor från tillverkarna av hemlarm är därför inte så meningsfullt. Att få erbjudanden direkt från installatören är att föredra. I denna artikel kan du dock få en översikt och en ungefärlig kostnadsbild: Så mycket kostar ett hemlarm).

 

Kommer larmbolagen som kontaktar mig nu att i fortsättningen kontakta mig med erbjudanden, lägga mig på e-postlistor o.s.v.?

Nej. Det är noga reglerat att de bara får ta kontakt med dig en gång för att ge dig ett erbjudande som svar på din förfrågan.Integritetsfrågor


Kan jag få erbjudanden utan att fylla i formuläret?

Att fylla i formuläret är tyvärr den enda möjligheten för att vi ska kunna matcha ihop dig och intresserade installatörer. Vi är dock mycket noga med integritetsskyddet. Läs mer i vår dataskyddspolicy.

Varför måste jag dela med mig av personuppgifter?

Det är för att du ska kunna få personliga erbjudanden. Det är så många faktorer som påverkar en installation av hemlarm, att det inte går att få erbjudanden baserat på till exempel endast adressen. Därför behöver företagen dina kontaktuppgifter. Den övriga information vi ber om i formuläret behöver vi för att kunna välja ut rätt installatörer för att lösa dina behov. Läs gärna mer i vår dataskyddspolicy.

Hur hanterar ni integritetsfrågor, GDPR och radering av data?

Du som använder Larm.se kan vara trygg med att informationen du fyller i inte används till något annat än att ge dig erbjudanden på hemlarm inom 30 dagar. Informationen om dig kommer inte att användas till något annat eller spridas.

Vi följer noga reglerna om datalagring i GDPR. Om du önskar att all information om dig raderas omedelbart, kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så ser vi till att så sker.

Kommer ni att skicka reklam till min e-post? Lägger ni till mig på en mailinglista?

Vi har inga e-postlistor och skickar inte ut någon form av marknadsföring via e-post. Givetvis delar vi heller inte din e-postadress med någon annan.

Det enda e-postmeddelande du kommer att få ifrån oss är det som bekräftar att du har skickat in formuläret. Du kommer inte att höra ifrån oss mer.

Om du använder Gmail kan det hända att du ser annonser i din inbox. Det kan se ut som att vi skickar något till dig, men det är helt enkelt en annonsplacering som Google använder sig av. Larm.se betalar ibland för annonser och då kan det hända att vi dyker upp där. Det är tyvärr inte möjligt att förhindra detta.

För att undgå att exponeras för annonser i din inbox kan du säkerställa att du har delat upp den enligt Googles standardinställningar (Primär, Social, Kampanj). Då slipper du störas av annonser i din primära inbox. Läs hur du gör.Vanliga frågor om hemlarm


Vilken typ av hemlarm ska jag välja?

Det stora beslutet är om du vill ha ett hemlarm med abonnemang kopplat till en larmcentral eller ett helt fristående. En stor majoritet väljer idag att koppla larmet till någon form av central så att åtgärd kan utföras när larmet går.

Andra beslut handlar till exempel om huruvida kameraövervakning ska ingå eller endast detektorer.

Här kan du läsa mer: Olika typer av hemlarm – så fungerar det.

Vad kostar ett hemlarm?

Det beror på många olika faktorer. Främst på vad du vill skydda och hur stor din bostad är, men det handlar också om du vill ha utryckning (abonnemang) eller inte. För att få den bästa prisbilden bör du fylla i formuläret och därigenom få prisuppgifter anpassat till din bostad direkt från installatörerna. Men för att få "ett hum" kan du också läsa vår översiktsartikel:

Läs mer: Prisbilden för olika hemlarm

Kan jag ta med hemlarmet om jag flyttar?

Ett hemlarm räknas normalt som "byggnadstillbehör" och ska sitta kvar vid ägarbyte om inget annat avtalas. Ett abonnemang kan överlåtas, men man kan inte tvinga köparen av en bostad att fortsätta betala om denne inte vill.

Vad ska man med hemlarm till? Det skrämmer ju inte tjuven!

Även om ett hemlarm inte är en garanti mot inbrott så är det faktum att många försäkringsbolag ger rabatt om du har hemlarm ett tecken på att skadorna vid inbrott blir begränsade. Dessutom kan tilläggstjänsten brandlarm rädda liv. Därför bedömer många att investeringen är värd kostnaden.

Läs mer: Varför investera i hemlarm?. De främsta argumenten för att skaffa hemlarm.

Läs mer: Har hemlarm någon effekt?. Det korta svaret är "ja" – men kanske inte på det sätt många tror.

Vad betyder PIR-detektor och alla andra larmrelaterade begrepp?

Hemlarm är en teknisk lösning som inbegriper många termer. Även som konsument träffar man på dessa. Vår ordlista kan då hjälpa till att förstås åtminstone vad begreppen betyder på ett grundläggande plan. Det kan hjälpa dig att sedan värdera påståenden som görs av säljare och installatörer.

Läs mer: Vår ordlistaÖvrigt


Här ovan finns inget svar på min fråga. Vad gör jag?

E-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så återkommer vi med svar.