En man använder knappsatsen på ett hemlarm.
Kostnaden för hemlarm varierar beroende på utformning, funktioner och inkluderade tjänster. Det främsta valet du måste göra är om du vill vara uppkopplad mot en larmcentral eller inte.

Vad kostar hemlarm?

Pris för hemlarm påverkas av många faktorer och varierar stort beroende på vilken typ av larm och vilka tjänster du vill ha. I den här artikeln reder vi ut alternativen och går igenom ungefärliga priser för de vanligaste uppläggen.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 08.11.2022 11:17
Ungefärliga priser för olika hemlarm

1. Hemlarm med abonnemang kopplade till larmcentral
Normala priser hos de största larmbolagen ligger omkring 300–600 kr/månad.

2. Hemlarm på avbetalning kopplade till larmcentral
Från omkring 450 kr/månad och upp beroende på larmets pris och längden på avbetalningsperioden.

3. Friköpta hemlarm kopplade till larmcentral
Larmcentralskoppling: 100–250 kr/månad. Larmkostnad: Allt från 5000 till 25 000 kr.

4. Friköpta hemlarm utan abonnemang
Från under 2000 till över 25 000 kr beroende på larmtyp, funktioner och omfattning.

Övriga kostnader och tillval
Utöver larmkostnaden och kopplingen till larmcentralen tillkommer andra kostnader, som installation och startavgift.

När du ska skaffa hemlarm kan du i huvudsak välja mellan att hyra eller köpa ditt hemlarm. Om du hyr hemlarm får du ett larm med abonnemang som vanligtvis är kopplat till en larmcentral. Om du köper hemlarm får du ett larm utan abonnemang som oftast inte är kopplat till en larmcentral. Vissa men inte alla friköpta hemlarm går att koppla till larmcentral.

Pris för hemlarm kopplat till larmcentral

Hemlarm kopplat till en larmcentral finns i ett flertal avtalsformer. Vissa företag hyr ut själva larmet till dig under tiden du är abonnent hos dem. Andra företag låter dig betala larmet på avbetalning under ett visst antal år samtidigt som du betalar en summa för att vara kopplad till larmbolaget. En tredje variant är att du har ett friköpt hemlarm, men abonnerar på uppkopplingen mot larmcentralen.

Pris för hyrda hemlarm med abonnemang

Månadskostnaden för hemlarm med abonnemang varierar från omkring 300 till 600 kronor. Några av de största larmbolagen på marknaden jobbar utifrån den här modellen, som alltså innebär att själva larmet ingår i abonnemangskostnaden. Med den här typen av hemlarm är din månadsavgift konstant, och tjänster som koppling till larmcentralen och väktarutryckningar är inkluderat i priset. Däremot behöver du lämna tillbaka larmet om du säger upp abonnemanget inom ett visst antal år.

Att ha hemlarm som sköts av ett larmbolag genom ett abonnemang är inte det billigaste alternativet på marknaden. Däremot är det ett enkelt och tryggt sätt att skydda bostaden och passar både i villor, lägenheter och fritidshus.

Pris för hemlarm på avbetalning med koppling till larmcentral

Andra företag låter dig betala av ditt larm under ett visst antal år. Samtidigt betalar du en summa för uppkopplingen mot larmbolaget och eventuella andra tjänster, som service med mera.

Det här gör att månadskostnaden kan variera kraftigt beroende på vilken typ av larm du har valt, men också under hur lång tid du gör din avbetalning. En längre avbetalningsperiod innebär en lägre månadskostnad, men en högre totalkostnad för ditt hemlarm. Månadskostnaden för hemlarm kopplade till larmcentral är under avbetalningsperioden från omkring 450 kr och upp beroende på hur många månader du gör din avbetalning på, och vilka ytterligare tjänster du valt.

När du betalat av ditt larm blir månadskostnaden däremot låg, eftersom du då bara betalar för uppkopplingen mot larmcentralen och andra tilläggstjänster.

Pris för friköpta hemlarm med koppling till larmcentral

För den som har ett friköpt larm och vill koppla upp detta till en larmcentral kostar det mellan 100 och 250 kronor per månad. Var noga med att kolla att larmet verkligen kan kopplas upp mot en larmcentral innan du köper det.

Kostnaden för själva larmet kan variera kraftigt och landa på allt från under 5000 till över 25 000 kronor, helt beroende på larmtyp och funktioner. Läs mer om olika typer av larm i vår artikelsamling.

Pris på hemlarm utan abonnemang

Alternativet till ett larmtjänstabonnemang är att köpa ett larmsystem utan att knyta sig till ett larmbolag. Det innebär en betydligt lägre eller ingen månadskostnad, men en hög startkostnad om du väljer att betala hela larmet direkt. Läs mer om för- och nackdelar med hemlarm utan abonnemang.

Pris på hemlarm utan abonnemang varierar från under 2000 kr i sin enklaste form upp till omkring 25 000 kronor för större och mer avancerade larm med fler funktioner.

Många företag erbjuder avbetalningsalternativ från 1 år, och hos vissa ända upp till 8 år. Kom dock ihåg att avbetalningsplanerna som regel inte är räntefria. Det innebär att ju längre tid du använder för att betala av ditt hemlarm, desto mer pengar har du i slutändan betalat.

Observera också att priserna i en webbutik inte inkluderar installation, service eller uppgraderingar. Räkna också med att det kommer frakt i tillägg om du beställer ett larmsystem över nätet.

Övriga kostnader

Till priserna som nämnts ovan tillkommer ofta en del kostnader innan du är igång med ditt larmsystem. De flesta bolag tar ut en startavgift, och behöver du hjälp med installationen betalar du oftast även för den. Hos många leverantörer finns det även en lång rad med tillval för den som vill utöka sitt skydd lite extra, även om det inte är något du måste göra.

Startavgift

Startavgiften kan variera från 0–2500 kronor beroende på vilket bolag du väljer. Ett tips är att inte stirra sig blind på uppstartskostnaderna, utan räkna mer långsiktigt när du fattar beslut om vilket larm du ska välja. En låg startavgift behöver alltså inte betyda att larmet är det billigaste i längden.

Installation

En del företag har kampanjer där de erbjuder gratis installation som en del av ett startpaket, medan andra låter kunden stå för hela notan. En vanlig kostnad för professionell installation ligger mellan 1500 och 3000 kronor.

Kringutrustning och tillval

För de allra flesta räcker det baspaket som ingår för att ge ett bra skydd till hemmet, men kansken vill du ändå öka skyddet ytterligare med till exempel en utomhussiren, en glaskrossdetektor eller en rökgenerator. Många väljer också att köpa till larmbrickor och/eller fjärrkontroll för några hundralappar för att förenkla det dagliga användandet.

Även utbud och pris på olika tillval varierar förstås mellan olika bolag. En utomhussiren kan till exempel kosta från omkring 1200–2500 kronor, och en rökdetektor från cirka 700–1800 kronor i en jämförelse av de stora larmbolagen.

Service

I många av avtalen med bindningstid ingår service av ditt larm i priset. Hos vissa bolag är detta dock något du köper som en tilläggstjänst, och då kostar det vanligtvis från cirka 500–1000 kronor per år.

Spara pengar med ditt hemlarm

Att installera ett hemlarm är inte bara en investering för din trygghet, utan kan också delvis betala tillbaka sig själv. Ett hemlarm kopplat till en godkänd larmcentral ger nämligen rabatt på hemförsäkringen hos många försäkringsbolag. Dessutom kan ett installerat larm av hög kvalitet öka värdet på din bostad inför en eventuell bostadsförsäljning.

Är du nyfiken på priset för just din bostad?

Det enklaste och säkraste sättet att få veta vad det skulle kosta att skaffa ett larmsystem till just ditt hem är att ta in prisförslag från flera leverantörer. Det är precis vad vi på Larm.se erbjuder. Fyll bara i formuläret så återkommer upp till tre larmbolag med prisförslag på hemlarm. Tjänsten är gratis och förbinder inte till något köp.

Jämför offerter på hemlarm nu