Mobil med låssymbol framför lägenhetsdörr

Skaffa larm till lägenheten

Öka tryggheten i ditt boende med skydd mot inbrott, intrång, brand, vatten med mera. Larm.se hjälper dig att hitta rätt lösning för just din lägenhet.

Att skaffa larm handlar om så mycket mer än att göra det svårare för tjuven. Med ett modernt larmsystem kan du se vad som händer i lägenheten via mobilen, koppla brandlarmen direkt till larmcentral och styra eluttagen via larm-appen.

Sov bättre om natten

Ett hemlarm vaktar dygnet runt, året om.

Skaffa koll

Den nya generationens larm ger många möjligheter

Spara på hemförsäkringen

Försäkringsbolagen ger ofta rabatt om du har larm.

Så hittar du rätt lägenhetslarm

Det finns mängder av larmsystem på marknaden och det kan vara svårt att skaffa sig en överblick. Det är också en viss skillnad på att skaffa larm till lägenheten och villan.

Övervakningskamera med mobilapp
Många möjligheter. Numera är mobilen central för hemlarmet. Med hjälp av en app kan du styra många funktioner.

Larm.se har samlat de larmbolag som levererar larm till enskilda lägenheter i flerbostadshus. Om du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till tre larmbolag som har produkterna som passar dig bäst. Passa gärna på att diskutera och fråga deras kunniga säljare om allt du undrar. Det är gratis och du är inte bunden till något.

Saker att tänka på

Beroende på hur du bor och vilka funktioner du vill ha, kommer du i samarbete med leverantören fram till hur ditt hemlarm ska utformas. Men du behöver ta några grundläggande beslut.

Lägenhetslarm med eller utan abonnemang

Ett tidigt beslut är om larmet ska vara med eller utan abonnemang, dvs kopplat till larmcentral eller inte. Med koppling till larmcentral kan operatörerna dygnet runt sätta in en åtgärd. Om det ser ut att handla om ett inbrott skickar man väktare och meddelar polisen. Om det finns tecken på brand skickar man brandkår.

Fördelen med abonnemang är att du är garanterad professionell hjälp. Även om du är på andra sidan jordklotet kommer en väktare snabbt att titta till villan efter ett inbrott. Nackdelen är en löpande månadskostnad på några hundralappar.

Väljer du ett hemlarm utan abonnemang blir det förstås billigare i längden, men ingen larmcentral kommer att agera på larmet. Många system kan dock ge dig och grannar eller andra närstående en notifiering om larmet löser ut.

Cirka 80 procent av svenskarna väljer idag hemlarm med någon typ av abonnemang.

Larm utan abonnemang

Väljer du ett hemlarm utan abonnemang blir det förstås billigare i längden, men ingen larmcentral kommer att agera på larmet. Många system kan dock ge dig och grannar eller andra närstående en notifiering om larmet löser ut.

Produkter och paket

Rörelsedetektorer, kameror och centralenhet
Många komponenter Du kan skräddarsy hemlarmets funktioner efter dina behov.

De flesta larmbolag har ett grundpaket som du sedan anpassar till just din lägenhet och behov.

Grundläggande delar i ett lägenhetslarm
 • Centralenhet - Håller samman larmet och är uppkopplat via både wifi och mobilnätet till en larmcentral.
 • Manöverpanel - Placeras vid utgången och aktiverar/stänger av larmet.
 • Appar - Samtliga moderna larm kan idag styras via appar i mobilen.
 • Detektorer/Kameror - Rörelsedetektorer och/eller kameror registrerar vad som händer i rummen.
 • Magnetkontakter - Registrerar om dörrar eller fönster öppnas.
 • Rökdetektorer - Varnar för brand.
 • Dekaler - Märkning på fönster och dörrar att larm är installerat kan avskräcka från inbrott.
Utbyggnadsmöjligheter
 • Vattendetektor - Varnar för läckor.
 • Vibrationsdetektor - Varnar redan när någon "håller på" med en dörr eller ett fönster.
 • Sirener - Kan placeras både inomhus och utomhus, skrämmer bort tjuven och påkallar uppmärksamheten.
 • Trygghetslarm - Paneler för paniksituationer som till exempel överfall.
 • Klimatdetektor - Läser av temperatur och luftfuktighet.
 • Smarta eluttag - Låter dig styra lampor och andra apparater via mobilen med din larm-app.

Kameraövervakning

Det blir allt vanligare att rörelsedetektorer kombineras med kameror eller att kamerorna i sig registrerar rörelser och utlöser larmet. Du kan få kameror i HD-kvalitet som även registrerar IR-ljus och därmed kan "se i mörkret".

Att installera kameror öppnar även för andra möjligheter. Du kan via dem kontrollera om barnen kommit hem och om husdjuren mår bra. Eller vem som står på trappen och har ringt på. Kamerorna hjälper också larmcentralen att bedöma vad som händer i huset om larmet går. Om larmet inte har gått kan dock Larmcentralen inte få tillgång till kamerorna.

Installation

Installation av larm
Installera själv eller ta hjälp? Den händige installerar själv, men ofta görs det av professionella och certifierade larminstallatörer.

Hos vissa larmbolag är det obligatoriskt att deras installatörer sätter upp larmen. Andra får du installera själv. Kostnaden för att installera larmet varierar. Ibland är det gratis, men då är abonnemanget dyrare. Om du flyttar brukar det finnas rutiner som gör att du antingen kan ta med dig larmet till den nya bostaden eller låta den nya ägaren ta över det.

Larm.se jobbar enbart med företag som är godkända av polis och certifierade av SBSC, Svensk brand- och säkerhetscertifiering, samt uppfyller Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) krav på installatörer och larmcentraler.

Försäkringsrabatt

Flera försäkringsbolag ger rabatt på hemförsäkringen om du skaffar hemlarm. Man kan även få rabatter på installationen av larmet. Många bolag är dock noga med att påpeka att det inte bara är själva larmet som är viktigt. Bra lås och övrigt skalskydd är minst lika betydelsefullt.

Husdjuren

Du behöver inte vara orolig för att era husdjur eller in influgen humla ska utlösa larmet. Man kan på olika sätt ställa in ett hemlarm, så att det inte reagerar på exempelvis mindre kroppar eller inom specifika zoner.

Nästa steg

Vill du ta den enkla vägen till ett bra larm för lägenheten kan du fylla i formuläret. Det är helt gratis och utan bindningar. Du blir då kontaktad av upp till tre larmföretag som anser sig ha lösningen på dina behov. De vet att de konkurrerar med andra och ger dig därför sitt bästa erbjudande.

Larm.se har samarbetsavtal med de flesta stora larmbolag och när du fyller i formuläret väljer vi ut de tre som bäst kan tillgodose ditt behov där du bor. Berätta för dem vad du behöver och jämför deras erbjudanden. Det är det säkraste sättet att hitta det bästa och billigaste larmet för just din villa.

Redo? Gå till formuläret!

Populära städer