Larmkamera i vardagsrum och mobil som visar övervakningsbilder
Ta kontrollen Moderna hemlarm ger dig många valmöjligheter.

Jämför olika typer av hemlarm

Att skaffa larm handlar inte bara om att göra det svårare för tjuven. Med ett modernt larmsystem kan du se vad som händer i lägenheten via mobilen, koppla brandlarmet till direkt till larmcentralen och styra belysningen.

Larm.se hjälper dig hitta rätt bland alla funktioner och skaffa ett hemlarm som passar dina behov.

Tänk på det här när du ska välja hemlarm

Moderna hemlarm styrs via appar i din mobil och utvecklingen mot smarta hem innebär att allt fler tjänster integreras i hemlarmen. Det kan handla om mörkerseende kameror eller att låsa upp på distans. Larmen ger dig alltså mer än ett inbrottsskydd, men det finns mängder av system på marknaden och det kan vara svårt att skaffa sig en överblick.

Larm.se har samlat marknadens stora larmbolag och låter dem konkurrera om ditt behov av larm. Om du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till tre larmbolag som har produkterna som passar dig bäst. Passa gärna på att diskutera och fråga deras kunniga säljare om allt du undrar. Det är gratis och du är inte bunden till något.

Redo? Gå till formuläret!

Saker att tänka på

Ett tidigt beslut du måste ta i samband med att du väljer hemlarm är om det ska vara med eller utan abonnemang, dvs kopplat till larmcentral eller inte. Med koppling till larmcentral kan operatörerna dygnet runt sätta in en åtgärd. Om det ser ut att handla om ett inbrott skickar man väktare/polis. Om det finns tecken på brand skickar man brandkår.

Larm med abonnemang

Cirka 80 procent av svenskarna väljer idag hemlarm med abonnemang. Fördelen är att du är garanterad professionell och snabb hjälp. Även om du är på andra sidan jordklotet kommer någon att titta till lägenheten efter ett inbrott. Om det börjar brinna larmas brandkåren även om du inte är hemma. Nackdelen är en löpande månadskostnad på några hundralappar.

Larm utan abonnemang

Väljer du ett hemlarm utan abonnemang blir det förstås billigare i längden, men ingen larmcentral kommer att agera på larmet. Många system kan dock ge dig och grannar eller andra närstående en notifiering om larmet löser ut.

Produkter och paket

Övervakningskamera med mobilapp
Många möjligheter. Numera är mobilen central för hemlarmet. Med hjälp av en app kan du styra många funktioner.

De flesta larmbolag har ett grundpaket som du sedan anpassar till just din lägenhet och behov.

Grundläggande delar i ett hemlarm
 • Centralenhet - Håller samman larmet och är uppkopplat via både wifi och mobilnätet till en larmcentral.
 • Manöverpanel - Placeras vid utgången och aktiverar/stänger av larmet.
 • Appar - Samtliga moderna larm kan idag styras via appar i mobilen.
 • Detektorer/Kameror - Rörelsedetektorer och/eller kameror registrerar vad som händer i rummen.
 • Magnetkontakter - Registrerar om dörrar eller fönster öppnas.
 • Rökdetektorer - Varnar för brand.
 • Dekaler - Märkning på fönster och dörrar att larm är installerat kan avskräcka från inbrott.
Utbyggnadsmöjligheter
 • Vattendetektor - Varnar för läckor.
 • Vibrationsdetektor - Varnar redan när någon "håller på" med en dörr eller ett fönster.
 • Sirener - Kan placeras både inomhus och utomhus, skrämmer bort tjuven och påkallar uppmärksamheten.
 • Trygghetslarm - Paneler för paniksituationer som till exempel överfall.
 • Klimatdetektor - Läser av temperatur och luftfuktighet.
 • Smarta eluttag - Låter dig styra lampor och andra apparater via mobilen med din larm-app.

Installation

Installation av larm
Installera själv eller ta hjälp? Den händige installerar själv, men ofta görs det av professionella och certifierade larminstallatörer.

Hos vissa larmbolag är det obligatoriskt att deras installatörer sätter upp larmen. Andra larmpaket baseras på att du installerar själv. Larm.se jobbar enbart med företag som är godkända av polis och certifierade av SBSC, Svensk brand- och säkerhetscertifiering, samt uppfyller Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) krav på installatörer och larmcentraler.

Försäkringsrabatt

Flera försäkringsbolag ger rabatt på hemförsäkringen om man skaffar hemlarm. Man kan även få rabatter på installationen av larmet. Många bolag är dock noga med att påpeka att det inte bara är själva larmet som är viktigt. Bra lås och övrigt skalskydd är minst lika betydelsefullt för att motverka inbrott. Att tänka på elsäkerhet och ha kontroll på vattenledningarna är också viktigt för att undvika skador.

Kameraövervakning

Det blir allt vanligare att larmet kombineras med kameror. Du kan få kameror i HD-kvalitet som även registrerar IR-ljus och därmed kan "se i mörkret".

Att installera kameror öppnar även för andra möjligheter. Du kan via dem kontrollera om barnen kommit hem och om husdjuren mår bra. Eller vem som står på trappen och har ringt på. Kamerorna hjälper också larmcentralen att bedöma vad som händer i huset om larmet går. Om larmet inte har gått kan dock Larmcentralen inte få tillgång till kamerorna.

Nästa steg

Vill du ta den enkla vägen till ett bra larm för lägenheten kan du fylla i formuläret. Det är helt gratis och utan bindningar. Du blir då kontaktad av upp till tre larmföretag som anser sig ha lösningen på dina behov. De vet att de konkurrerar med andra och ger dig därför sitt bästa erbjudande.

Larm.se har samarbetsavtal med de flesta stora larmbolag och när du fyller i formuläret väljer vi ut de tre som bäst kan tillgodose ditt behov där du bor. Berätta för dem vad du behöver och jämför deras erbjudanden. Det är det säkraste sättet att hitta det bästa och billigaste larmet för just din villa.

Redo? Gå till formuläret!