Brun cockerspaniel i fåtölj
Se till att ditt hemlarm är anpassat till alla dina familjemedlemmar.

Hemlarm och husdjur – så får du ett husdjursvänligt larm

Har du både larm och husdjur? Detta behöver du som larm- och husdjursägare veta.

De flesta hemlarm använder rörelsedetektorer, vilka aktiverar larmet om de känner av rörelse i hemmet. Många tror därför att larm och husdjur är en dålig kombination – men det behöver det inte vara. Det enda som krävs är ett husdjursanpassat larm.

Inställningar

Katt och hemlarm
Katter gillar att röra sig både högt och lågt i huset, så det är viktigt att ditt hemlarm har en sensor som tar hänsyn till detta.

Äldre larmsystem brukar bara ha en inställning – att reagera på rörelser inne i huset eller aktiveras då larmkretsen i fönster och dörrar bryts. Dagens moderna hemlarm har dock utvecklats och har för det mesta två olika inställningar.

Den första inställningen kallas skalskydd och innebär att endast larm på ytterdörrar och fönster aktiveras. Rörelsedetektorerna inne i huset aktiveras då inte.

Den andra inställningen aktiverar även rörelsesensorer i bostaden så att ingen kan röra sig i rummen utan att utlösa larmet.

Skalskyddet kan du till exempel aktivera när du ska sova för att säkra hemmet mot intrång, men fortfarande kunna gå på toaletten utan att aktivera larmet. Om du inte har ett larm med detektorer känsliga för husdjur kan du också aktivera enbart skalskyddet när husdjur rör sig i rummen.

Husdjursinställning

Vissa husdjursanpassade larm har också utvecklats med särskilda inställningar för husdjur. Syftet är att kunna aktivera rörelsesensorerna, inte bara skalskyddet, när endast husdjuren är hemma.

På äldre hemlarm gjordes sensorer husdjurssäkra genom att man ställde in var larmet aktiverades.

Det fungerade bra så länge husdjuret höll sig på golvnivå, men särskilt de med katter är smärtsamt medvetna om att det inte är många katter som håller sig på mattan hela dagen.

Med sådana larmsystem räckte det med att katten hoppade upp på en stol för att utlösa larmet, och det är förstås inte särskilt husdjurssäkert.

Viktbaserad inställning

Hund och hemlarm
Se till att din hund inte skadar hörseln på grund av hemlarmets sirener.

Lyckligtvis har det kommit ny teknik där känsligheten baseras på djurets vikt. I praktiken handlar det om att djur med mindre volym än en vuxen människa inte triggar rörelsedetektorn. Dessa husdjursanpassade larm brukar ingå i larmbolagens standardpaket, men det är värt att dubbelkolla, särskilt om du ska köpa ett hemlarm utan abonnemang.

Husdjur upp till i regel 35 kg kan undantas från att sätta i gång larmet med denna typ av teknik, och samma sak gäller småbarn. Dubbelkolla dock var viktgränsen för ditt larm går med ditt larmbolag.

Vissa larmsystem har också en funktion där man kan stänga av och sätta på husdjurskänsligheten, så att du kan ställa in larmet till att vara som mest känsligt när du är på semester, om du har någon som passar din hund medan du är borta.

Larm utan rörelsedetektor

Om du har en större hund som överskrider viktgränsen kan du byta ut larmsystemets rörelsedetektorer mot andra sorters detektorer. Populära alternativ är magnetkontakter, vilka aktiverar larmet om någon försöker ta sig in i ditt hem genom dörrar eller fönster. Ett sätt att förbigå magnetkontakter är däremot att krossa en glasruta utan att öppna den. Då kan en glasskrossdetektor ge dig skydd. Den känner av när glaset krossas och aktiverar larmet direkt.

Oavsett vilket av de två alternativa detektorerna du väljer, kan du lämna ditt husdjur hemma utan att oroa dig för att larmet ska aktiveras av misstag.

Vill du ha offert på ett husdjursanpassat hemlarm kan du först jämföra vad som är bäst för dig – helt kostnadsfritt.

Få offerter på larm