Brun cockerspaniel i fåtölj
Se till att ditt hemlarm är anpassat till alla familjemedlemmar.

Hemlarm och husdjur – så får du ett husdjurssäkert larm

Har du både larm och husdjur? Detta behöver du veta.
Katt och hemlarm
Katter gillar att röra sig både högt och lågt i huset, så det är viktigt att ditt hemlarm har en sensor som tar hänsyn till detta.

En enkla inställningen

Äldre larmsystem hade bara en inställning – att reagera på rörelser inne i huset, eller då larmkretsen i fönster och dörrar bröts. Dagens moderna bostadslarm har utvecklats och har för det mesta två olika inställningar.

Den första inställningen kallas skalskydd och innebär att endast larm på ytterdörrar och fönster aktiveras, inte rörelsedetektorerna inne i huset.

Den andra inställningen aktiverar även rörelsevakter i bostaden så att ingen kan röra sig i rummen utan att utlösa larmet.

Skalskyddet kan du till exempel sätta på när du ska sova, för att säkra bostaden mot intrång, men kunna gå på toaletten utan att aktivera larmet. Om du inte har ett larm med detektorer känsliga för husdjur kan du också aktivera enbart skalskyddet när husdjur rör sig i rummen.

Husdjursinställning

Vissa larm har också utvecklats med särskilda inställningar för husdjur. Syftet är att kunna aktivera rörelsesensorerna, inte bara skalskyddet, när bara husdjuren är hemma.

Hund och bostadslarm
Se till att din hund inte skadar hörseln på grund av bostadslarmet

På äldre hemlarm gjordes sensorn husdjurssäker genom att man ställde in var larmet aktiverades.

Det fungerade bra så länge husdjuret höll sig på golvnivå, men särskilt de med katter är smärtsamt medvetna om att det inte är många katter som håller sig på mattan hela dagen.

Med det systemet var det tillräckligt att katten hoppade upp på en stol för att utlösa larmet, och det är förstås inte särskilt husdjurssäkert.

Viktbaserad inställning

Lyckligtvis har det kommit ny teknik där känsligheten baseras på djurets vikt. I praktiken handlar det om att djur med mindre volym än en vuxen människa inte trigger rörelsedetektorn. Detta har till stor del blivit en del av larmföretagens standardpaket, men det är värt att dubbelkolla, särskilt om du ska köpa ett bostadslarm utan abonnemang.

Husdjur upp till 35 kg kan undantas från att sätta i gång larmet med denna typ av teknik, och samma sak gäller små barn.

Vissa larmsystem har också en funktion där man kan stänga av och sätta på husdjurskänsligheten, så att du kan ställa in larmet till att vara som mest känsligt när du är på semester, om du har någon som passar din hund medan du är borta.

Vill du ha offert på ett husdjurssäkert bostadslarm kan du först jämföra vad som är bäst för dig – helt kostnadsfritt

Redo? Få erbjudanden

Populära städer