En kvinna aktiverar ett hemlarm.

Hemlarm utan abonnemang – fördelar och nackdelar

En av de viktigaste sakerna du måste bestämma dig för när du skaffar ett hemlarm är om du vill ha ett ett med eller utan abonnemang.

Vi har sammanfattat några av de viktigaste för- och nackdelarna med att köpa ett larmsystem utan abonnemang, istället för ett som är kopplat till en larmcentral.

Fördelar

Ingen månadskostnad

Genom att betala en fast summa för hela larmsystemet slipper du betala för larmet varje månad. Det förutsätter förstås att du har råd att betala en större engångskostnad för ditt larm.

Skräddarsytt

Möjligheterna att köpa precis de komponenter du vill ha och skräddarsy ditt eget larmsystem är större, eftersom larmabonnemangen ofta säljs som paketlösningar. Detta har visserligen ändrat sig en del under de senaste åren. Nu har även många larm med abonnemang valfria komponenter också.

Nackdelar

Höga uppstartskostnader

När du köper ett hemlarm eller inbrottslarm utan abonnemang måste du inledningsvis oftast betala en betydligt högre summa.

Installation

Montering av hemlarm
Hemlarm utan abonnemang kan passa för dem som vet exakt vad de behöver och är tillräckligt tekniskt kunniga för att kontrollera att utrustningen fungerar korrekt.

Med ett abonnemang följer ofta installationen med gratis eller till kraftigt nedsatt pris i paketlösningen. Köper du ditt eget larmsystem tillkommer kostnaden för att anlita en installatör, om du inte kan installera larmet på egen hand.

Ingen annan som vaktar

Om larmet inte är kopplat till en larmcentral vilar hela ansvaret på dig om något skulle hända, även när du är på semester. Med ett abonnemang bevakas hemmet dygnet runt av en larmcentral, som är redo att skicka ut väktare, brandkår eller polis vid behov.

Längre responstid vid brand och inbrott

Ett hemlarm med abonnemang inkluderar ofta fotodetektorer som skickar bilder när larmet utlöses. Med dygnet runt-väktartjänst garanteras du att polis eller brandkår omedelbart informeras när en brand eller ett inbrott upptäcks av övervakningskamerorna.

Service och underhåll

De flesta larmsystem som kan köpas utan abonnemang har en garantitid, men det är ditt ansvar att se till att det fungerar som det ska. I en abonnemangskostnad kan service och kontroller ingå.

De flesta larm som säljs idag är kopplade till någon form av abonnemang. Om du vill diskutera möjligheterna vidare kan du fylla i formuläret. Du blir då kontaktad av upp till tre larmbolag som berättar vad de kan erbjuda. Det är helt kostnadsfritt och utan bindning.