Svensk sommarstuga med larm

Hemsäkerhet och försiktighetsåtgärder under sommaren

Sommaren är inte bara högsäsong för bad och ledighet, utan även inbrott. Därför gäller det att vara extra vaksam på inbrottstjuvar under årets varmaste månader.

Detta bör du tänka på under sommaren

I sommarvärmen är det många som väljer att ha öppna fönster för att få in frisk luft. En del inbrottstjuvar letar då bara efter det rätta tillfället. Ett öppet och obevakat fönster är nämligen en perfekt möjlighet för dem.

Vad många inte tänker på är att även om det öppna fönstret inte är på markplan, har ofta antingen din granne eller du själv en olåst stege i trädgården. Då är fönstren på andra våningen lika lättåtkomliga som de på den lägsta våningen.

Få med dig tips mot bostadsinbrott från polisen här.

Detta kan du göra

Största anledningen till att inbrotten ökar under sommaren är att många är bortresta på semester. Polisen rapporterar ofta om inbrottsligor under sommaren. De använder ofta mycket tid på att undersöka vilka hus som är tomma och obevakade innan de slår till.

Förutom att skaffa ett inbrottslarm är det bra att vidta åtgärder som gör det mindre uppenbart att ingen är hemma. De flesta är säkert vana vid att be grannen hämta posten. Här kommer en lista med några fler tips som kan hjälpa till att minska inbrottsrisken när du är bortrest.

  • Be grannen att slänga lite sopor i soptunnan när han hämtar posten. Precis som en full brevlåda är en tom soptunna en signal till tjuven att ingen är hemma.
  • Låt några trädgårdsredskap ligga kvar utomhus så att det ser ut som om du är mitt i ett trädgårdsarbete. (Se bara till att redskapen inte är värda att stjäla.)
  • Det kan också hjälpa att låta saker stå framme i bostaden, så att det ser ut som om folk är hemma. Något så enkelt som en kaffekopp på bordet kan hjälpa till.
  • Koppla några lampor till en timer så att de tänds och släcks under olika tider.

Är du intresserad av att skaffa en hemlarm kan du jämföra offerter kostnadsfritt genom att fylla i formuläret.