Följer du dessa enkla tips kan du slappna av och njuta av din semester utan att oroa dig.

Minska inbrottsrisken under semestern

Inbrottslarm är inte alltid tillräckligt – så minskar du risken för inbrott medan du är på semester

Tjuvar är intresserade av lätta måltavlor när de letar efter hus som de potentiellt kan bryta sig in. Med relativt enkla medel kan du minska risken för inbrott avsevärt.

Följ tipsen nedan och gör ditt hus till ett mindre attraktivt objekt för tjuvar:

  1. Var noga med att ha försäkringsgodkända lås på alla dörrar, inklusive källardörrar och dörrar till skjulet osv.
  2. Var noga med att ha bostadslarm på alla våningsplan. Ett inbrottslarm på bottenvåningen hjälper inte om alla värdesaker förvaras på övervåningen och tjuvarna använder en stege för att komma in.
  3. Undvik att dra för gardiner och att lämna huset helt mörkt när du åker på semester
  4. Be någon vattna blommorna, hämta posten och skotta snö medan du är bortrest. En överfull soptunna och vissna blommor i trädgården signalerar att du har varit borta ett tag och att du eventuellt kommer att vara borta ett tag till.
  5. Om du har en hemtelefon bör du vara noga med att omdirigera den till semesterstället så att tjuvarna inte kan ringa till bostaden och upptäcka att ingen svarar flera dagar i rad.
  6. Förvara aldrig värdesaker synligt.
  7. Se till att din bostad alltid är säkrad med ett larm så att potentiella tjuvar avskräcks.
  8. Annonsera inte på Facebook eller andra sociala medier att du är på semester och kommer att vara bortrest länge. Du vet aldrig när en inbrottstjuv ser sådan information.

Andra tips som minskar risken för skador/olycksfall när du åker på semester

Det är inte bara risken för inbrott som du bör tänka på när du åker på semester. Det kan också vara klokt att minska risken för andra olyckor:

  • Stäng av huvudkranen för att minska risken för vattenläckage.
  • Dra ur alla kontakter och laddare för att minska risken för brand.

Man kan aldrig gardera sig mot inbrott till 100 %, men hus med inbrottslarm har 25 gånger mindre risk att få inbrott i jämförelse med hus utan inbrottslarm.

Har du ändå oturen att få inbrott är det en stor fördel om du har markerat/tagit bilder på dina värdeföremål i förväg så att du kommer ihåg vad du har och så att allt täcks av försäkringen efteråt. Kom också ihåg att inbrottslarm kan ge dig en billigare hemförsäkring.