En man och en kvinna på bilsemester.
Följer du dessa enkla tips kan du slappna av och njuta av din semester utan att oroa dig.

Minska inbrottsrisken under semestern

Ett inbrottslarm är inte alltid tillräckligt – här är åtta förslag på hur du minskar risken för inbrott när du är på semester.

Tjuvar är intresserade av lätta måltavlor när de letar efter hus att bryta sig in i. Med relativt enkla medel kan du minska risken för att ditt hus blir utsatt.

Såhär gör du ditt hus till ett mindre attraktivt objekt för tjuvar

  1. Var noga med att ha försäkringsgodkända lås på alla dörrar, inklusive källardörrar, dörrar till förråd och liknande.
  2. Var noga med att ha hemlarm på alla våningsplan. Ett inbrottslarm på bottenvåningen hjälper inte om alla värdesaker förvaras på övervåningen och tjuvarna använder en stege för att komma in.
  3. Undvik att dra för gardiner och lämna huset helt mörkt när du åker på semester. Det är enkelt och billigt att koppla lampor till en timer så att de automatiskt slås på och av under dygnet.
  4. Be någon att vattna blommorna, hämta posten och skotta snö medan du är bortrest. En överfull soptunna och vissna blommor i trädgården signalerar att du har varit borta ett tag och att du eventuellt kommer att vara borta ett tag till.
  5. Om du har en hemtelefon bör du omdirigera den till semesterstället så att tjuvarna inte kan ringa till bostaden och upptäcka att ingen svarar under flera dagar i rad.
  6. Förvara aldrig värdesaker synligt.
  7. Se till att din bostad alltid är säkrad med ett larm. Det har en avskräckande effekt.
  8. Annonsera inte på Facebook eller andra sociala medier att du är på semester och kommer att vara bortrest länge. Du vet aldrig när en inbrottstjuv ser sådan information.

Andra tips att tänka på när du åker på semester

Det är inte bara risken för inbrott du bör tänka på när du åker på semester. Det kan också vara klokt att minska risken för andra olyckor.

  • Stäng av huvudkranen för att minska risken för vattenläckage.
  • Dra ur alla kontakter och laddare för att minska risken för brand.

Man kan aldrig gardera sig mot inbrott till 100 %, men hus med inbrottslarm har 25 gånger mindre risk att få inbrott, jämfört med hus utan inbrottslarm.

Har du ändå oturen att drabbas av inbrott är det en stor fördel om du har tagit bilder på dina värdesaker i förväg. Då blir det enklare att komma ihåg vad du har, så att allting täcks av försäkringen. Kom ihåg att inbrottslarm ofta ger dig en billigare hemförsäkring.