Två övervakningskameror riktade åt olika håll.
Det är olagligt med övervakningskameror som kan filma något utanför din egen tomt.

Regler för hemlarm med kameraövervakning

Om du ska installera ett kameraövervakningssystem bör du sätta dig in i både tekniken och lagstiftningen.

Inte bara att installera en egen övervakningskamera

Om du vill installera en egen övervakningskamera finns det strikta regler för hur detta får göras. Du har rätt att sätta upp egna kameror i och på din egen egendom, men gör du det har alla som det kan vara relevant för rätt att veta att de övervakas. Det gäller t.ex. gäster, städare eller andra som befinner sig på det område som övervakas.

Det finns heller inga skäl att övervaka något annat än din egen egendom. Om kameran fångar en del av grannens tomt eller en del av det offentliga området, är detta ett lagbrott.

Fotodetektor: Ett bra och lagligt alternativ

På grund av den stränga lagstiftningen erbjuder de flesta bostadslarmleverantörer istället fotodetektorer som tar bilder i snabb följd om något utlöser larmet. Bilderna skickas direkt till larmcentralerna så att orsaken till att larmet utlöstes snabbt blir känd och den mest lämpliga åtgärden kan vidtas.

Upp till 8 meters räckvidd

Detektorer i typiska bostadslarm har upp till 8 meters räckvidd. Kamerorna kommer därför att kunna avslöja orsaken till att larmet utlöstes även i stora rum med bara en kamera.

Kan ställas in så att husdjur kan röra sig fritt

De flesta kameror kan ställas in så att husdjur kan röra sig fritt inne i huset medan larmet är på, utan att utlösa larmet.

Det gör att du inte behöver stänga in din katt eller hund i ett separat, låst rum medan du är borta, och ändå kan behålla den optimala säkerheten i ditt hem.

Inkräktar inte på privatlivets helgd

Man behöver inte vara rädd att larmföretagen övervakar privatlivet när som helst via fotodetektorerna. Kamerorna tar aldrig bilder om inte något utlöser larmet. Det finns strikta regler i samband med kameraövervakning och integritetsskydd, just för att förhindra att sådant sker.

Här kan du få offerter på hemlarm med kamera.