Påsken är en härlig tid då många åker bort. Innan du åker kan det vara smart att vidta några försiktighetsåtgärder för att undvika inbrott.

Så minskar du inbrottsrisken under påsken

Har du kommit ihåg de här 5 enkla förhållningsreglerna?

Påskepynt
Om barna har hatt påskeverksted kan det være hyggelig å dekorere med dem godt synlig. En fin bonus er at det da ser ut som du feirer påsken hjemme.

Påsklovet har redan börjat för många svenskar, och de som ännu inte har åkt till stugan eller utomlands räknar ner dagarna tills torsdag eftermiddag.

Påsken är en av de helger då flest antal människor åker bort. Det gör det till ett utmärkt tillfälle att gå på museum och utställningar utan trängsel, men det innebär tyvärr också att det är högsäsong för bostadsinbrott.

Här är 5 förhållningsregler som du bör följa:

1) Överväg att påskpynta i trädgården och hemmet

Få saker signalerar att "vi är hemma i påsk" lika mycket som påskdekorerade hus och trädgårdar. Har du påskpynt liggande kan det vara en idé att sätta upp det så att det är synligt från fönstret eller ute i trädgården.

Om barnen har gjort påskpynt kan det vara trevligt att pynta med det på synliga ställen. En trevlig bonus är att det då ser ut som om du firar påsk hemma.

2) Gör andra saker för att få huset att se bebott ut

Även om du inte går så långt som att dekorera till påsk bör det se ut som om någon är hemma. Låt t.ex. kaffekoppen stå framme på bordet, men undvik att gamla tidningar ligger väl synliga.

Helst bör någon komma och ändra belysningen då och då. Har du redan någon som hjälper dig med att vattna växter eller passa katten kan det vara naturligt att be om detta också.

3) Sätt på sensorerna, inte bara skalskyddet

Har du bostadslarm bör du se till att sensorerna inomhus är i gång, inte bara skalskyddet.

Eftersom få grannar är hemma vid påsk blir det lättare för en tjuv att ta sig in på ett mer tidskrävande sätt, som t.ex. att ta sig in på andra våningen, där du kanske inte har fönstersensorer.

4) Stoppa posten, eller be en granne om hjälp

Har du en granne som är hemma under påsken är det klokt att be denna ta in posten.

Om du inte har en hjälpsam granne kan du istället pausa posten när du är bortrest.

5) Få grannen att kasta lite av deras sopor i soptunnan

En tom soptunna kan vara lika avslöjande som en fullproppad brevlåda. Kanske blir grannen bara glad över att kunna slänga lite i din, för att avlasta sin egen soptunna under högtidshelgen?