Kritor och påskpynt i form av en kyckling ligger på ett bord med vit duk.
Påsken är en härlig tid då många åker bort. Innan du åker kan det vara smart att vidta några försiktighetsåtgärder för att undvika inbrott.

Så minskar du inbrottsrisken under påsken

Inbrottslarm är inte alltid ett tillräckligt skydd – och påsken är en av de helger då flesta reser bort. Det innebär att det är högsäsong för bostadsinbrott. Här får du tips som hjälper dig att skydda din bostad när du är bortrest.

När de letar efter hus att bryta sig in i är tjuvar intresserade av framför allt enkla måltavlor. Här är några enkla knep för att minska risken att ditt hus blir utsatt för inbrott.

Följ dessa tips och förebygg inbrott

1) Påskpynt i trädgården och hemmet

Påskpynt
Om barnen har påskpyntat kan det vara smart att placera pyntet synligt vid fönstrena.

Få saker signalerar att "vi är hemma i påsk" lika mycket som påskdekorerade hus och trädgårdar. Har du påskpynt liggande kan det vara en idé att sätta upp det så att det är synligt från fönstret eller ute i trädgården.

Om barnen har påskpyntat kan det vara trevligt att visa upp det på synliga ställen. En trevlig bonus är att det då ser ut som om du firar påsk hemma.

2) Få huset att se bebott ut

Även om du inte går så långt som att dekorera till påsk bör det se ut som om någon är hemma. Låt exempelvis kaffekoppen stå framme på bordet, men undvik att gamla tidningar ligger väl synliga.

Be gärna någon granne eller bekant att vattna krukväxter och kanske till och med flytta runt trädgårdsmöbler eller ändra på gardinerna. Ställ in belysningen med timer så att lamporna tänds på kvällen och släcks på dagen. En timer kopplas enkelt i vägguttaget i anslutning till lampan och är en billig investering som gör stor skillnad.

3) Aktivera sensorerna, inte bara skalskyddet

Har du ett hemlarm bör du se till att sensorerna inomhus är i gång, inte bara skalskyddet.

Eftersom få grannar är hemma under påsk blir det enklare för en tjuv att ta sig in på ett mer tidskrävande sätt, till exempel genom att ta sig in på andra våningen, där du kanske inte har fönstersensorer.

4) Stoppa posten, eller be en granne om hjälp

Har du en granne som är hemma under påsken är det klokt att be denna ta in posten. Annars kan du istället pausa posten när du är bortrest.

5) Få grannen att kasta lite av deras sopor i soptunnan

En tom soptunna kan vara lika avslöjande som en fullproppad brevlåda. Kanske blir grannen bara glad över att kunna slänga lite i din, för att avlasta sin egen soptunna under högtidshelgen.

Är du intresserad av att skaffa hemlarm? Jämför offerter kostnadsfritt genom att fylla i formuläret.