De modernaste bostadslarmen ger fullfjädrade smarta hus-lösningar med hjälp av mobilapplikationer.

Styr boligen med mobilen

Vissa larmföretag har utvecklat teknik som gör det möjligt att styra viktiga funktioner i hemmet med hjälp av mobilen, var du än är.

Ett ökande antal larmleverantörer ger dig möjlighet att kontrollera ditt larm via en app i en smartphone som t.ex. en iPhone eller en Android.

Det grundläggande

De mest grundläggande funktionerna som "alla" har gör det möjligt att stänga av och sätta på larmet, samt få meddelanden om larmet ljuder. Detta kan vara praktiskt både som ett alternativ till en fjärrkontroll hemma och som en säkerhetsåtgärd för dem som är lite oorganiserade och lätt undrar om de t.ex. glömde att sätta på larmet innan de åkte hemifrån.

Styr el och belysning från mobilen

Bostadslarm har utvecklats ännu mer under de senaste åren och dagens smarta larm kan till och med styra uppvärmning och belysning i hemmet eller sommarhuset med hjälp av mobilen. Det enda du behöver göra för att kunna använda detta system är att koppla in motsvarande "Smart Plug" till värmekällorna/lamporna i huset.

Stugvinnare

Denna funktion har varit ett av skälen till att allt fler skaffar sig ett smartlarm till stugan. Som så många andra tekniska framsteg är förmågan att kunna slå på värmen i god tid innan semesterhelgen något som många nu knappt minns hur de klarade sig utan.

Öppna dörren med appen

En annan populär funktion är att kunna styra ytterdörrens elektroniska lås, t.ex. via Yale Doorman. Detta är särskilt praktiskt om du vill släppa in t.ex. hantverkaren eller städerskan medan du är på jobbet, utan att behöva lägga "nyckeln under mattan" eller liknande, som inte är alls lika säkert.

Ständigt nya funktioner

Det finns ett ökande antal nya funktioner i smarta hus-segmentet. Larmföretaget Verisure är bland dem som har gått i spetsen för denna utveckling, och har också utvecklat lösningar för att övervaka luftfuktigheten och prata med värmepumpen hemma.