Kvinna med surfplatta styr sitt trådlösa hemlarm.
Trådlösa larmsystem kan enkelt styras och larmas på eller av genom mobilen, surfplattan eller datorn.

Trådlöst eller trådbundet larm?

De trådlösa larmlösningarna har idag tagit över marknaden, men just ditt val av larm behöver inte vara självklart ändå. Både trådlösa och trådbundna larm har sina för- och nackdelar som bör vägas mot varandra innan du väljer det rätta larmet till ditt hem.

Förut var alla larmsystemets delar ihopkopplade med kablar. Från den centrala kontrollpanelen drogs kablar till rökdetektorer, inbrottslarm och övervakningskameror.

Fördelar med trådlösa larm

I dag har trådlösa larm blivit standard och det är bara ett fåtal som fortfarande använder hemlarm med kablar. Det finns flera skäl till det.

1. Montering

Monteringen blir mycket enklare då inga kablar behöver dras genom hemmet. Larmsystemets delar kan monteras där de passar bäst, utan att ta hänsyn till att en kabel ska kopplas till.

2. Estetik

Med ett trådlöst larm slipper du onödiga sladdar i hemmet som stör inredningen.

3. Pris

I takt med att de trådlösa larmsystemen har blivit billigare att tillverka blir priset lägre än för ett trådbundet system. Det beror till stor del på minskade monteringskostnader.

4. Enklare att uppgradera

Ett trådlöst larmsystem är enkelt att bygga ut eller uppgradera med nya enheter.

5. Smarta larm

Trådlöst larm
Idag går det att styra de flesta trådlösa larmsystem genom mobilen.

Den teknologiska utvecklingen för våra hem är i stark utveckling och erbjuder allt fler mobila lösningar. Med ett trådlöst larm kan du enkelt styra hela larmsystemet med en mobilapp.

Fördelar med trådbundna larm

Fördelarna med trådlösa larmsystem är flera – men det finns fortfarande anledningar att överväga ett trådbundet larm.

1. Fungerar överallt

Ett trådbundet larm fungerar där trådlös signal inte är möjlig. Särskilt inom industrier finns det typer av byggnader och maskineri som gör att trådlösa lösningar inte alltid är praktiskt genomförbara.

2. Enklare underhåll

I ett trådbundet larmsystem är det bara centralenheten som drivs med batterier. I de trådlösa systemen kräver varje enhet batterier som måste bytas ut med jämna mellanrum. Notera dock att till exempel rökdetektorer fortfarande behöver bytas ut vart tionde år. Detta är särskilt viktigt när det gäller joniska rökdetektorer.

3. Driftsäkerhet

Ett trådbundet larm är mer tillförlitligt och enheterna kan inte störas ut på samma sätt som med ett trådlöst larmsystem. I byggnader med stora värden, exempelvis en byggnad med en värdefull konstsamling, kräver försäkringsbolagen att det finns ett trådbundet larmsystem.

Varför majoriteten väljer trådlöst

Det vanligaste alternativet idag är att välja ett larmabonnemang där underhåll och drift ingår i larmpaketet. Därför väljer de flesta larm efter pris, estetik och möjligheterna att ansluta larmet till andra enheter i huset.

Försäljningsstatistiken visar att en stor majoritet väljer ett trådlöst larmsystem. Den minskade efterfrågan på trådbundna larm har gjort att många larmbolag inte längre erbjuder sådana lösningar.

Är du intresserad av att skaffa eller byta hemlarm kan du jämföra offerter och erbjudanden genom att fylla i formuläret. Det är gratis och helt utan bindningar.