Kvinna vid köksbordet dricker kaffe och tittar tryggt mot fönstret.

Har hemlarm någon effekt?

Det korta svaret är "ja" – men kanske inte på det sätt många tror. Ett hemlarm stör tjuven och mildrar följderna av ett inbrott, men det är inte säkert att det är avskräckande. På samma sätt kan ett hemlarm inte stoppa en brand, men det förstärkta brandskyddet kan rädda liv.

Det finns många olika aspekter av ett hemlarm som gör att många investerar i ett. Brand, vattenläckor och inbrott kan upptäckas tidigt, vilket minskar skadorna och ökar tryggheteten.

Men ett hemlarm är inte en hundraprocentig försäkring att tjuvarna håller sig borta. Enligt Lina Nilsson, rådigvare på Stöldskyddsföreningen och kriminolog, kan man utifrån statistik och forskning inte se att hemlarm avskräcker tjuven.

— Man har gjort ganska mycket forskning om det här och till exempel satt sig ner och djupintervjuat inbrottstjuvar om hur de tänker, men det visar sig att det inte går att se något mönster i deras agerande. Det finns forskning som visar att det är avskräckande med larm, men det finns också studier som visar att dekaler om hemlarm kan locka till inbrott, säger Lina Nilsson.

Hon fortsätter:

— Från Stöldskyddsföreningens sida är vi tydliga med att man inte ska skaffa hemlarm och tro att man automatiskt skrämmer iväg tjuven. Däremot kan det finnas andra anledningar att skaffa hemlarm.

Larm kan avbryta inbrottet

Vad som är bevisat är att inbrottslarmet stör tjuven, som hamnar under tidspress och snabbt måste därifrån. Resultatet blir att tjuven inte får med sig lika mycket värdesaker och dessutom inte hinner vända upp och ner på hela huset. Skadorna från inbrottet blir mindre och försäkringsbolagen behöver inte betala ut lika mycket i ersättning. Det faktum att många försäkringsbolag ger rabatter för dig som har inbrottslarm är ett tecken på att detta stämmer.

Ikon föreställande ett citationstecken.

Det finns forskning som visar att det är avskräckande med larm, men det finns också studier som visar att dekaler om hemlarm kan locka till inbrott.

Lina Nilsson, kriminolog och rådgivare på Stöldskyddsföreningen

Foto på Lina Nilsson, kriminolog och rådgivare på Stöldskyddsföreningen.

En annan positiv aspekt av hemlarm är att någon kan ta hand om huset efter ett inbrott, även om du är på semester. Om du har larm med abonnemang kallas automatiskt väktare till platsen (även polis om de kan prioritera larmet). Väktarna är inte där för att gripa tjuven. Däremot kan de avbryta inbrottet och kanske viktigare: återaktivera larmet och se till att exempelvis krossade fönster täcks för.

Avskräckning och återställning av huset är förstås även något grannar kan hjälpa till med, men Stöldskyddsföreningen rekommenderar att man ansluter sitt hemlarm till en certifierad larmcentral.

Enligt Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen bör man jobba på alla fronter och skapa sig en helhetsbild för att skydda sig mot inbrott.

— Gör en omvärldsanalys, var bor du? Om du bor längst ut på gatan där folk inte rör sig är risken större. Då är Grannsamverkan jätteviktig, säger hon.

Grannsamverkan innebär att man inom ett bostadsområde hjälper varandra genom att hela tiden hålla uppsikt och vara vaksam, till exempel på personer som ser ut att rekognoscera. Och att man då delar med sig av det man ser. Grannsamverkan är ett bevisat effektivt sätt att minska inbrotten i ett område.

Läs mer: Grannsamverkan gör hemlarm effektivare

Så stoppar du inbrott

  • Använd certifierade lås på både dörrar och fönster samt brytskydd.
  • Lämna inte redskap framme som tjuven kan använda, exempelvis en stege.
  • Använd utomhusbelysning med rörelsesensor och gärna timer till inomhusbelysning.
  • Låt allt se bebott ut, inte finstädat.
  • Delta i grannsamverkan och meddela grannarna om du reser bort.
  • Överväg ett säkerhetsskåp där du kan förvara värdesaker – tro inte att det finns några säkra gömställen.
  • Använd låskåpa om du bor i lägenhet.
  • Ett ljudande larm ger tjuven bråttom.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Skydd mot mer än inbrott

Det som gör att många tar beslutet att investera i ett hemlarm är de övriga trygghetsskapande funktionerna. Det förstärkta brandskydd som ett larmsystem ger har bevisligen räddat liv. Seriekopplade rökdetektorer larmar i hela huset även om branden har startat i bastun. Och med koppling till larmcentral kommer väktare och brandkår automatiskt och kan rädda personer som inte lyckats ta sig ut eller begränsa skadorna om ingen är hemma.

En annan aspekt är vattenskador som kan bli rejält besvärliga om de inte upptäcks i tid. Om man ändå gör investeringen i ett hemlarm finns det goda anledningar att överväga vattendetektorer kopplade till centralenheten.

Trygghet

Med ett hemlarm kan du aktivera skalskydd när du sover på natten för att larmet ska gå om någon tar sig in. Du kan också kombinera med kameror och se vad som händer i huset när du inte är hemma, och du kan lägga till gasdetektorer och knappar för överfall.

Detta ger extra trygghet, men det kan också finnas en gräns där den ökade kontrollen skapar mer stress än trygghet. Det här beror på personlighet. När du tar ställning till vilka funktioner du vill ha i ditt hemlarm bör du fundera igenom vad det är som skapar trygghet för dig.

Nästa steg

Ett sätt att gå vidare är att diskutera olika lösningar med larmbolagens säkerhetsexperter. Om du fyller i formuläret kommer upp till tre larmföretag som vill installera larm hos dig att kontakta dig. Det är kostnadsfritt och utan bindningar. Så kan du ta det vidare därifrån.

Gå till formuläret