Fungerar larm utan ström?
Vad händer egentligen med ditt larm vid strömavbrott? Kan tjuven enkelt förbigå larmet genom att kapa strömmen? Och hur får larmsystemet och de olika komponenterna sin ström? Här reder vi ut frågor om larm, strömavbrott och strömförsörjning.Larm och strömavbrott
Ditt larm behöver ström för att fungera som det ska. Och likt de flesta andra elektriska apparater räcker det med att du kopplar in larmets strömadapter till ett eluttag och slår på larmets strömbrytare för att det ska fungera. Om larmet förlorar sin strömförsörjning, alltså är utan el, blir du oftast kontaktad via sms eller e-post. (Kom bara ihåg att ange minst en kontaktperson till ditt larm för att kunna bli notifierad.) Kontrollera då att strömadaptern är korrekt inkopplad till eluttaget, om en propp har gått eller om fastigheten har ett strömavbrott.
Om ditt larm skulle bli utan strömförsörjning behöver du oftast inte oroa dig. Om larmsystemets centralenhet har en batteribackup – vilket de allra flesta moderna larmsystem har – kan larmet fortsätta fungera i flera timmar. Exakt hur länge larmet kan fortsätta vara igång beror på vilket larmsystem du har, men allt mellan åtta timmar och ett dygn är vanligt. Tjuvar kan därför inte kapa strömmen till ditt hem och vandra rakt in genom dörren utan att larmet utlöses.
Om din fastighet skulle drabbas av strömavbrott blir du också notifierad. Det kan vara bra så att du hinner hem innan kyl och frys tinar. Vissa larmsystem låter dig även se när strömmen är tillbaka. Det kan du oftast se genom att kolla i händelsehistoriken.
En batteribackup är inte bara bra och säkert att ha under strömavbrott för att du fortsätter få skydd mot inbrott och brand, utan passar även så att du med exempelvis temperatur- eller vattenlarm kan hålla koll på och fjärravläsa din bostads temperatur samt få varningar vid eventuella läckage. Med mer avancerade modeller blir du notifierad om exempelvis din läckagedetektor upptäcker vatten som har läckt från frusna och brustna rör.
Till större larmanläggninar – exempelvis kontorsbyggnader, köpcentrum och hotell – kan nätaggregat, ackumulatorer och reservkraft användas för att säkerställa drift vid exempelvis strömavbrott, elstörningar eller sabotage.
GSM-larm och bredbandsanslutna larm
Om du har ett trådlöst GSM-larm eller ett annat larm som är uppkopplat till mobilnätet behöver du inte oroa dig för att det inte ska kunna kommunicera på grund av förlorad bredbandsanslutning. Ditt larmsystem bör då fungera precis som det ska även vid strömavbrott.
Se däremot till att du placerar ditt larm på ett ställe där du har god GSM-täckning. Om täckningen skulle vara bristande brukar du bli notifierad om det via sms.
Detektorer, sensorer och andra komponenter
Detektorer och eventuella andra komponenter i ditt larmsystem kan få ström genom batterier, fjärrströmförsörjning från din centralenhet eller ett nätaggregat. Aktiva detektorer – exempelvis en rökdetektor – kräver strömförsörjning för att kunna fungera, medan passiva detektorer – exempelvis en magnetkontakt – inte behöver någon strömförsörjning. I de passiva detektorerna räcker den lilla mängd ström som centralenheten ger ut.
Olika trådlösa komponenter i ditt larmsystem behöver alltid strömförsörjning, vilket de oftast får genom batterier. Trådbundna komponenter kan kopplas till och strömförsörjas direkt från centralenheten. Med de flesta larmsystem får du ett sms när batterierna börjar ta slut. I vissa system lyser en gul lampa på din centralenhet om en av larmsystemets detektorer behöver byta batteri. Du behöver därför inte oroa dig för att din rörelsedetektor och eller rökdetektor plötsligt ska sluta fungera.
Sirener kan få ström exempelvis från centralenheten eller genom batterier. Det är inte helt ovanligt att trådbundna sirener har skydd mot sabotage genom att innehålla en batteribackup. Då fungerar sirenen även om någon skulle klippa av dess kabel. Vissa trådlösa utomhussirener går på ett batteri som laddas upp av solljus, medan andra drivs av traditionella batterier som behöver bytas ut när de tar slut.
De batterier som behövs för att dina komponenter ska fungera brukar ingå i ditt larmpaket och håller i ett par år. Men eftersom batteriernas livslängd kan variera (beroende på bland annat användning och komponent) är det bra att ha några extrabatterier hemma. Och kom ihåg: Olika komponenter kan använda olika mängder och olika sorters batterier.