Tre larmoperatörer som arbetar vid ett skrivbord, sedda ovanifrån.
Larmcentraler är bemannade dygnet runt varje dag om året, och redo att hjälpa dig när det behövs.

Så fungerar larmcentraler kopplade till ditt hemlarm

De flesta som har övervägt att skaffa hemlarm har hört ordet larmcentral användas, men det är inte alltid helt självklart vad begreppet innebär.

I själva verket kan ordet ha två helt olika betydelser. Därför gäller det att förstå vad som menas och vad skillnaderna är. Vi reder ut begreppen lite närmare.

Larmcentral bemannat av ett larmbolag

Den ena typen av larmcentral är det bemannade larmkontoret med personal, där hemmen som är kopplade till företagets larmtjänst övervakas. En sådan larmcentral kan också kallas vaktcentral eller larmstation. Det är det som avses när ett företag annonserar att hemlarmet är kopplat till en larmcentral.

Larmcentralen bedömer larmmeddelanden efter allvarlighetsgrad; till exempel prioriteras en brandlarmshändelse om den visar utslag på mer än ett brandlarm i huset. Väktarpatruller informeras om larm som har inträffat i deras närområde och undersöker fastigheten. Samtidigt ringer någon från larmcentralen till bostadens kontaktpersoner, för att höra om det är ett falsklarm och för att informera om att larmet har utlösts.

Larmcentralen i själva larmet

Verisures larmcentral VBOX
Såhär ser Verisures fysiska larmcentrallåda ut.

Den andra betydelsen av ordet larmcentral är beskrivningen av den tekniska centrala delen i hemlarmet. Det handlar då om en fysisk låda som installeras i hemmet för att styra larmsystemets enheter.

Larmcentralen fungerar som larmsystemets hjärna, som tar emot och behandlar signaler och sedan skickar dem vidare. Larmlådan tar emot meddelanden från de olika sensorerna och detektorerna i huset genom ledningar, eller trådlöst via till exempel GSM (mobilnätet).

Det är viktigt att larmcentralen inte placeras allt för synlig i huset, så att den inte kan saboteras av en eventuell inbrottstjuv. Kring placering kan en professionell montör kommer med goda råd.

Är du intresserad av att skaffa ett hemlarm? Då kan du jämföra offerter och få expertråd kostnadsfritt genom att fylla i formuläret.

Läs även