GSM-larm använder mobilnätet till att skicka signaler.

Vad är GSM och hur fungerar GSM-larm?

Det traditionella bostadslarmet baserat på kablar har alltmer fått ge vika för trådlösa larm. En populär form av trådlösa larm är ett så kallad GSM-larm.

GSM logo
Den internationella logotypen för GSM. Förkortningen GSM förklaras i den här artikeln.

Så här fungerar ett GSM-larm

Ett GSM-larm använder mobilnätet till att skicka information som bostadens larmcentral (larmets hjärta) har fått från de tillhörande larmdetektorerna till en bemannad larmcentral och/eller din egen mobiltelefon, beroende på vilken typ av bostadslarm du har köpt och om du har köpt ett larm med abonnemang på väktartjänster.

Signalerna mellan bostadens larmcentral och sensorerna/sirenerna i ett trådlöst larm skickas vanligen via radiovågor oberoende av det mobila nätet.

Användning av GSM hos larmföretagen

Larmföretagen har tagit olika vägar när det gäller GSM, men de allra flesta använder tekniken i en eller annan form.

Sector Alarms larmsystem är helt GSM-baserade. Detta beror på att det är bättre än trådbundna larm, eftersom det är estetiskt mer tilltalande på grund av att det inte finns några synliga sladdar, vilket också ger massor av valmöjligheter när det gäller placeringen av larmcentralen (larmets hjärta) och det påverkar inte heller telefonin och bredbandet i hemmet på något sätt.

Verisure, tidigare känt som Securitas Direct, har på sin sida en bredbandsbaserad lösning som standard för sin "VBOX". Verisure grundar detta på att trådbundna larm ger en mer stabil och pålitlig drift än en trådlös lösning. Den modell som levereras med standardpaketen har dock möjlighet att använda både bredband och GSM. Dubbellösning med GSM erbjuds som en extra säkerhet om man råkar dra ut nätverkskabeln, eller om internetet till din bostad bryts på annat sätt.

Vad är GSM?

GSM hade tidigare det franska namnet Groupe Spécial Mobile, men förkortningen är nu mer känd under det engelska namnet Global System for Mobile Communications. Som namnet antyder är GSM alltså en standard satt för mobiltelefonnätverk. GSM började som protokoll för så kallade andra generations- eller 2G-nät för mobilkommunikation, och har sedan utvidgats och förbättrats med GPRS, EDGE, 3G, 4G och 5G.

GSM-systemet är extremt utbrett som standard och trots att det utvecklades i Europa av ETSI blev det snabbt den globala standarden för mobilkommunikation.

Fast telefoni – Ett alternativ till GSM

Inte alla trådlösa larm som ringer ut baseras på GSM. Det är också möjligt att koppla upp ett trådlöst larm mot en fast linje i bostaden.

Denna lösning var mycket populär förr, men då fler och fler människor väljer att göra sig av med sin fasta telefon är lösningen förstås på nedgång.