Barn använder knappsatsen på ett hemlarm.
Med ett larm i hemmet är det viktigt att du lär ditt barn hur det ska användas.

Barn och hemlarm: Upplärning och tips

Lär dig hur larm bör användas för att skapa största möjliga trygghet för dina barn.

Så lär du ditt barn om larm

När du installerar ett hemlarm är det viktigt att du tar ett allvarligt samtal med dina barn om vikten av att inte dela larmkoder och larmbrickor med andra personer.

Tänk på det på samma sätt som en dörrnyckel. Det är viktigt att barnet förstår att det är lika viktigt att ta vara om en kod eller larmbricka som en nyckel.

Generellt sett rekommenderas det att ge ditt barn en larmbricka snarare än en kod, eftersom barn enklare förstår vikten av fysiska objekt. Larmbrickor ingår i de flesta moderna larmsystem.

Det är också svårare för en lite större nyckelknippa att falla ur fickan obemärkt än det är för till exempel en vanlig dörrnyckel.

Mor med barn i hem med hemlarm
Med några enkla knep kan hemlarmet vara med och skapa en trygg ram för dina barns uppväxt.

Hemlarm är inga leksaker

Lika viktigt är det att dina barn förstår att larmet inte är en leksak. Mindre barn kanske kan tycka att det är roligt eller spännande att utlösa larmet om de blir tillsagda att inte göra det. Därför är det viktigt att de lär sig att detta är fel.

Att använda den gamla berättelsen om pojken som ropade varg kan vara ett effektivt sätt att få fram poängen på. Annars är ljudet i nyare larmsystem så högt att barnen inte tycker att det är roligt när larmet ljuder.

Lär barnet att varna

Det sista du bör lära ditt barn är lite mer komplicerat: Att använda hemlarmets paniklarm. Det är bra att ha lärt ditt barn hur man ska varna när något händer rent tekniskt – vanligtvis genom att hålla ner två knappar – men också vilka sorters händelser som är OK att slå larm för, och för vilka händelser som man ska ringa sina föräldrar.

App meddelar när barnet kommer hem
Vissa nyare hemlarm har en app som kan meddela dig när ditt barn kommer hem från skolan.

Specialanpassat hemlarm för barn

Nyare hemlarm med abonnemang på larmcentral och väktartjänst har en knapp som gör det möjligt att ha larmet aktiverat samtidigt som man är hemma i huset utan att utlösa det. Det kallas för skalskydd, som är skydd för husets skal – det vill säga dörrar och fönster.

Skalskydd kan vara bra att visa ditt barn även om de behöver förstå att de inte kan öppna fönster och dörrar utan att först stänga av larmet.

Överväg fjärrkontroll

Det kan också vara värt att överväga att komplettera ett baspaket för hemlarm med en eller flera fjärrkontroller med panikknapp. På så sätt kan ditt barn varna för inbrott från en annan plats om någon skulle bryta sig in medan barnet är hemma.

Om larmet är monterat högt på väggen kan en fjärrkontroll och vara enklare för ditt barn att använda – både på gott och ont.

Meddelande när barnet kommer hem

Vissa larmbolag erbjuder larmsystem som notifierar dig i mobilen när ditt barn kommer hem. Att veta när ditt barn kommer och går kan ge dig extra trygghet, och är särskilt användbart om du har barn som nyligen har börjat gå hem från skolan på egen hand, eller ofta är hemma själva.

Läs även