Välj rätt hemlarm – 10 saker att tänka på
Det finns flera saker att tänka på när man väljer larmsystem för sitt hem. Här listar vi de tio viktigaste.Du har förmodligen redan kommit fram till att ett hemlarm är en bra investering, men du kanske fortfarande funderar på vilket hemlarm du ska välja. Det är nämligen inte alltid självklart. För att hjälpa dig på traven har vi tagit fram en lista över saker som kan avgöra om ditt hemlarm blir ett lyckat köp.
10 saker att tänka på när du köper hemlarm
1. Vad ingår i larmpaketet?
Exakt vad du får när du köper ett larmpaket kan skilja sig mellan olika företag och bero på vilken nivå du väljer. Om du inte bor i ett stort hus kan ett baspaket ofta räcka, men det finns många användbara lösningar att överväga, som exempelvis mobilstyrning och smarta hus-funktioner.
2. Försäkringsgodkänt larm
Denna kvalitetsstämpel är nödvändig om du vill vara säker på att larmsystemet uppfyller kraven för till exempel brandsäkerhet, och kan ofta även resultera i en rabatt på hemförsäkringen.
3. Pris
Vilket köp du än funderar på att göra är priset förstås en viktig del av beräkningen. Däremot anger larmföretagen sällan priser på sina webbplatser. Därför lönar det sig att be om offerter från flera larmföretag, vilket du gör enklast genom att fylla i formuläret.
Tips: Var noga med att fråga om bindningstider och eventuella uppsägningskostnader, så att du har all relevant information du behöver för att välja rätt larm.
4. Med eller utan abonnemang
När du ska köpa larm kan du välja att betala en fast summa för hela larmsystemet på en gång eller få ett abonnemang och betala en månadskostnad. Både larm med och utan abonnemang har sina fördelar och nackdelar.
Kanske den främsta fördelen med ett abonnemang är att ditt larm är kopplat till en larmcentral som har väktare redo att skickas ut om det skulle behövas.
5. Trådlöst eller trådbundet
Här finns det också både fördelar och nackdelar med de två varianterna. Däremot har trådlösa larm blivit det självklara valet för majoriteten av bostadsägare. Då får du oftast ett lägre pris samtidigt som du slipper sladdar och kan ansluta larmet till andra enheter, som exempelvis din smartphone.
6. Hur ska larmet aktiveras?
Hur vill du slå på och av ditt larm? Ska det vara enkelt för hela familjen eller möjligt att styra på avstånd? Här kan du välja mellan bland annat fyrsiffrig kod, larmbricka och fjärrkontroll. Läs mer om larmaktivering.
7. Rätt brandvarningssystem
Ett hemlarmsystem skyddar inte bara mot inbrott, utan varnar också för brand. Tänk därför över vilken sorts branddetektor som passar ditt hem och dina behov. Ska du ha en rökdetektor eller värmedetektor? Och ska den vara optisk eller jonisk?
Läs mer om de olika sorternas för- och nackdelar.
8. Barn- och/eller husdjursanpassat
Om ditt hushåll består av mer än bara vuxna är det bra att vara insatt i vad man ska tänka på när man har både larm och barn eller husdjur. Som husdjursägare bör du till exempel se till att larmet inte kan skada dina husdjurs hörsel, och att djurens rörelser inte aktiverar larmets rörelsesensorer.
9. Utryckning
Utryckningstiden är ofta svår att få exakt information om, bland annat på grund av att larmföretagen inte vill att informationen hamnar i fel händer. Men det kan fortfarande vara smart att fråga om vilka förfaranden företaget har för varningar och utryckningar, och inte minst att ta reda på om dessa kostar extra eller ingår i priset.
10. Larmets utseende
Det påverkar visserligen inte funktionen, men det skadar ju inte om du gillar utformningen på larmet och sensorerna. Idag finns många snygga larm som passar till flera olika bostäder.
Mycket att sätta sig in i?
Om du hellre vill ha personlig kontakt och få förslag på lösningar anpassade utifrån dina behov kan du bli uppringd av experter från olika larmföretag. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret. Det tar inte längre tid än en minut och det är helt kostnadsfritt.